Co by mělo vaše dítě vědět, než si založí profil na internetu

Děti dnes považují internet za neoddělitelnou součást svého života. I ty opravdu malé mají profil na sociální síti. Přitom řada z nich si vůbec neuvědomuje, jaká rizika v sobě internet skrývá.

Na co byste tedy měli svého potomka upozornit, než začne být aktivní na sociálních sítích?

Co je online, to je veřejné

Navzdory tomu, že u každého profilu můžete zvolit různý stupeň zabezpečení, nikdy nemáte jistotu, že informace, které uveřejníte, zůstanou skutečně pouze mezi vámi a vašimi přáteli (případně okruhem uživatelů, jimž to povolíte). Žádný profil z tohoto hlediska není 100% bezpečný! Proto nikdy neuveřejňujte citlivé informace.

Tvoje internetová identita už ti zůstane

To, jak se projevujete na sociálních sítích apod., případně co o sobě uveřejňujete, je trochu jako tetování. Je velmi obtížné se ho bezbolestně zbavit. Všichni si o vás pak budou moci zjistit, kým na internetu jste (i kdybyste si tuto identitu přikrášlili). Mimochodem se to netýká jen dětí – například personalisté běžně u každého zájemce o zaměstnání kontrolují jeho činnost na internetu (a i ta pak rozhoduje o vašem případném úspěchu).

Vždy kontroluj zabezpečení svého profilu

I když neuveřejňujete žádné citlivé informace ani fotografie, nikdy nenechávejte svůj profil „otevřený“ všem. Jako rodič byste měli stupeň soukromí profilu vašeho dítěte pravidelně kontrolovat.

Nejde jen o tebe

Upozorněte dítě, že věci, které uveřejňuje, mohou ovlivnit život ostatních. To si málokteré dítě uvědomuje (upřímně, občas s tím mají potíže i dospělí). Nikdy tedy neoznačujte na fotce přátele bez jejich vědomí a svolení, nikdy nepište statuty, které mohou někomu ublížit!

Jsou věci, které se prostě nezveřejňují

Citlivé nebo ryze soukromé informace jsou na internetu velmi nebezpečné. Sdělovat někomu veřejně podrobnosti ze svého života (včetně např. adresy, čísla účtu, podrobného programu na příští dny apod.) se vám nemusí vyplatit.






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Uzená polévka

(1 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:40
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat