Prostreno.cz

Konzumace kaštanů spolehlivě zvedne náladu

Sychravé počasí, kratší dny a nálada pod psa. I tak může vypadat podzim. A to pak na sebe splín a špatná nálada nenechají dlouho čekat. Existují však potraviny, které svým složením pomáhají zlepšovat náladu a psychickou pohodu. Mezi takové patří i kaštany.

Jedlé kaštany jsou plodem kaštanovníku setého. Plody mají nezaměnitelnou chuť i vůni a začínají se sklízet v říjnu. Strom poprvé začne plodit zhruba po třech letech od naroubování a plodí zhruba 15 let. Kaštany potřebují relativně dost slunečního svitu. Optimálně 250 hodin v období od dubna do října.

Dobrota pro větší úsměv

Pokud si pochutnáte na kaštanech, zlepšíte si tím i náladu. Kaštany jsou bohaté zejména na vitaminy A, B a C a díky nízkému obsahu cukru si je mohou vychutnat i diabetici. Navíc pomáhají předcházet ztrátě paměti a čistí játra. Jejich velkou předností je to, že působí proti psychickým poruchám a stavům úzkosti.

Konzumují se pouze po tepelné úpravě, neboť čerstvé mají trpkou chuť. Nejčastěji se setkáte s pečenými kaštany, ale použít je můžete i do nádivky nebo k masu. Z kaštanů se dají připravit i dezerty, respektive z kaštanové mouky nebo z kaštanového pyré.

Jak správně vybírat?

„Při výběru nekonzervovaných kaštanů si dejte pozor, abyste vybrali pouze čerstvé tvrdé plody bez děr. Ty nejlepší kousky by měly být v poměru ke své velikosti relativně těžké,“ popisuje Vojtěch Havránek ze společnosti Titbit, která dodává kaštany do obchodních řetězců. „Když kaštanem zatřesete, neměli byste slyšet dutý zvuk, jelikož pak to znamená, že plod vysychá,“ upřesňuje.

Na českém trhu se objevují kaštany převážně z Číny a ty jsou právě určeny ke konzumaci jako pečené. V Číně začíná sklizeň již během září, takže první kontejnery se v České republice, po měsíční cestě na moři, objevují koncem října. Zhruba 2 měsíce po sklizni se hladina cukrů ustálí a kaštany dosáhnou té nejlepší chuti. „Kaštany skladujte při pokojové teplotě. Určitě je nezamrazujte, mohly by utrpět teplotní šok, a to by se pak podepsalo na jejich kvalitě i chuti,“ uzavírá Havránek.

Špaldové rizoto s kaštany, houbami a šalvějí

  • 200 g špaldových zrnek
  • 25 g sušených hub (nejlépe hřiby)
  • 3 lžíce olivového leje
  • 3 najemno nakrájené šalotky
  • 1 najemno nasekaný stroužek česneku
  • 100 g vařených kaštanů
  • 2 snítky šalvěje
  • 2 malé skleničky bílého vína
  • 1 l vývaru
  • 50 g nastrouhaného parmazánu
  • sůl, pepř
  1. Namočte špaldu do studené vody a sušené houby do teplé asi na 20 minut. Sceďte špaldu, vodu z hub také slijte a dejte na stranu.
  2. Na pánvi zahřejte olivový olej a rychle osmahněte lístky šalvěje. Vyndejte je a olej dejte stranou. Následně v něm restujte šalotku, dokud nezprůhlední. Přidejte nasekaný česnek, zamíchejte, přisypte špaldu a promíchejte s olejem.
  3. Vlijte bílé víno a míchejte, dokud se neodpaří.
  4. Přilijte ¼ vývaru a míchejte, až se tekutina vsákne. Poté přidejte ½ zbývajícího vývaru a opakujte stejný proces.
  5. Nakonec přimíchejte zbývající vývar, dochuťte solí a pepřem a vařte na mírném ohni, dokud není špalda měkká a většina tekutiny absorbovaná.
  6. Vmíchejte kaštany, šalvěj a ¾ nastrouhaného parmezánu, zbytkem posypte pokrm a servírujte.

Zdroj: www.verywellmind.com, www.eatthis.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat