Prostreno.cz

Černá ředkev. Poznejte její léčivé schopnosti

Bílou ředkev i klasické ředkvičky znají bezpochyby všichni. Ale o tmavé variantě této nesmírně zdravé zeleniny se v našich končinách už příliš nemluví. Přitom působí blahodárně na lidský organismus a poradí si s kdejakou zdravotní patálií!

První historické zmínky o černé ředkvi sahají až do doby 4000 let před naším letopočtem. Nejedná se tedy o žádného nováčka! Egypťané ji dávali dělníkům, kteří stavěli pyramidy, aby byli dostatečně silní na tvrdou práci a zároveň odolní vůči nemocem. Do Evropy se ředkev dostala až ve středověku a jako lahůdková zelenina se pěstovala o sto šest. Semena se vysévají na jaře, tudíž jestli máte na zahrádce ještě místo, možná pro vás bude ideálním adeptem. Co všechno umí?

Schopnosti, které překvapí

Ředkev v černém kabátku obsahuje velké množství vitaminů B, C a E, céčka má dokonce více než citron. Ovšem ani o minerální látky nemá nouzi, bohatá je zejména na draslík, fosfor, hořčík, měď, železo i vápník. Jedná se zázrak, který dokáže nejen řádně pročistit a dezinfikovat tělo od odpadních látek, ale také povzbudit imunitní systém a ještě pomoci při mnoha onemocněních. Kterých konkrétně?

Velká lékárna v malém balení

Opomíjená ředkev zmírní žaludeční a žlučníkové potíže, rozpouští žlučové kameny, lečí záněty dutin, revmatismus, afty, astma, alergie, artritidu, ekzémy, kašel i nachlazení. Hodí se také jako prevence, protože podporuje činnost ledvin, sekreci žluči i vyprazdňování žlučníku. Navíc čistí játra, plíce a žaludek, uklidňuje nervy, posiluje dýchací činnost a ozvat se umí i v otázce kosmetiky – doporučuje se při vypadávání vlasů, jejich nadměrnému maštění a osvědčila se rovněž jako prostředek k ošetření lupů.

Jak s ředkví v kuchyni naložit?

Zelenina má poněkud štiplavou chuť, která nemusí každému vyhovovat. Když ji však odšťavníte a smícháte třeba s nastrouhanou mrkví, ostrost už nebude tak výrazná. Připravit se z ní dá také výborný salát, sirup nebo pomazánka. Ať už si na ní ale pochutnáte jakkoli, jedno je jisté - uděláte něco pro své zdraví. A to se přece počítá!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat