Prostreno.cz

Poznejte chuť opomíjeného kerblíku

Znáte kerblík? Pokud ne, nebojte se ho ochutnat, a navíc si ho stihnete i zasadit do své bylinkové zahrádky. Kerblík je bylinka původem z Kavkazu, která se rozšířila nejen do celé Evropy. Poslední dobou ale u nás dříve velmi oblíbená bylinka, známá jako „stokláska“, upadá v zapomnění.

Kdo kerblík ještě nezná, tak svou chutí by se dal přiblížit k takové jemnější petrželce. A jako správná bylinka má i své všestranné využití, které zmiňuje i Magdalena Dobromila Rettigová ve své kuchařce.

Použití v kuchyni

Kerblík můžete používat stejně jako petržel, bude se vyjímat v tvarohových pomazánkách, provoní omáčky a polévky, nebo s ní jednoduše můžete ozdobit brambory. Používejte mladé, čerstvé listy, které si můžete i zamrazit. Oproti jiným bylinkám se nedoporučuje kerblík sušit, sušením ztrácí svoji chuť.

Kerblík a zdraví

Kerblík obsahuje velké množství vitaminu C, železo a hořčík. Podporuje správné trávení. Dokonce čaj z kerblíku tiší žaludeční potíže a pomáhá při zánětech močového ústrojí a ledvin. Kerblík patří mezi močopudné bylinky a podporuje vylučování toxických látek. Proto je vhodný i při redukčních dietách, každá pomoc se počítá.

Babské rady

I naše babičky si uměly s kerblíkem dobře poradit, odvar z kerblíku používaly jako obklad na unavené oči, nebo smíchaly jogurt s kerblíkem a použily jako pleťovou masku proti vráskám. Kerblík se také hojně popíjel jako čaj, čistí krev a zlepšuje krevní oběh.

Pěstování

Jak jsme naznačili už na začátku, kerblík není vůbec náročný na pěstování, a navíc si ho můžete vysadit od dubna až do září. Kerblík je jednoletá bylinka a má ráda stinné místo. Bylinka se dorůstá až 30 centimetrů, tak jí dopřejte dostatek prostoru.

Kerblíková polévka

Budete potřebovat:

  • ½ kg brambor
  • 2 litry vody
  • ¼ kg kerblíku
  • 1 ks malého hlávkového salátu

Brambory dejte vařit do dvou litrů vody. Až změknou, přidejte nakrájený kerblík, malý hlávkový salát a nechte dojít. Vše rozmixujte v hladký krém. Podávejte se lžičkou zakysané smetany a snítkou kerblíku.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat