Komentáře k článku

vivi11 24.08.2017

to neznám

Eva Mikešová 23.08.2017

Mangold jsem pěstovala mnoho let ve vlastní zahradě. Jeho pěstování je velmi jednoduché. V dubnu se zasadí po několika semínkách do důlků asi 1 cm asi 10 cm od sebe vzdálených. Po vzejítí se vyjednotí, ponechá se nejsilnější rostlinka. Musí se zalévat. Vytvoří se mohutné listy na silných řapících. Vypěstujeme si tak 10 až 15 rostlin. Sklízíme po celé léto až do zámrazu tím způsobem, že vždy odřízneme z každé rostliny 2 až 3 vnější listy. Rostlina uprostřed stále přirůstá. Silné řapíky jsou velice lahodné po převaření ve vodě, polité máslem. Listy se po spaření ve vodě pomelou a upraví jako špenát. (Rozmíchat ve světlé jíšce, naředit horkou vodou nebo mlékem, přidat vejce a trochu rozetřeného česneku.) Dále jsem listy upravovala tak, že jsem po spaření v horké vodě položila 2 na sebe a naplnila upraveným mletým masem-jako na sekanou a stočila do válečků, převázaných nití. Ty jsem pak udusila na cibulkovém základě, přičemž jsem je podlila červeným vínem a přidala vorčestr a koření podle chuti. Příloha rýže, brambory a pod. V listopadu se všechen mangold sklidí ze záhonu. Já jsem ho pak vždy hromadně pomlela a připravila jsem z něho jednotlivé dávky do mražáku, abych z něho mohla během zimy snadno připravovat špenát. Mangold na vašem obrázku je příliš drobný, protože je zasetý do řádků, nikoliv do důlků. Pokud je správně pěstovaný,je to mohutná rostlina, připomínající řepu. Má tu výhodu proti špenátu, že stále přirůstá a je mnohem chutnější. Přeji hodně úspěchů v jeho pěstování.

Alena 23.08.2017

Mangold si sama pěstuji . Pěstování je velmi jednoduché, vřele doporučuji je výborný.

jaro 22.08.2017

sama si ho pěstuji v zelené i červené barvě,vůbec není náročný na pěstování,daří se mu lépe než špenátu,protože špenát jde brzy do květu,mangold narůsta celé léto a tak si ho i mrazím do krabiček na zimu,vřele doporučuji

konatovka 22.08.2017

Ještě jsem ho nezkoušela.:-O

Podmínky a pravidla pro vkládání příspěvků. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a redakce za ně nenese zodpovědnost. Redakce si vyhrazuje právo smazat příspěvek nebo obrázek, který obsahuje vulgární výrazy či fotografie, urážky nebo jinak odporuje dobrým mravům a zákonům ČR. Odstraněny budou opakovaně vkládané vzkazy, stejně jako odkazy, které se netýkají tématu nebo obsahují neplacenou reklamu.

Zdarma produkt k testování!

Staň se testerkou!

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat