Prostreno.cz

Bylinkové směsi, které můžete kombinovat podle své libosti

Koření není třeba představovat. Obvykle se používá k vylepšení chutě a vůně pokrmů, někdy také k jejich konzervaci. Skvělé na něm je už jen to, že se s ním dá výborně experimentovat. Vyznáte se v některých nejznámějších směsích?

Zelené bylinky se dají míchat podle libosti a vlastních chutí. A taky podle toho, co se daný rok „urodilo“ či nasušilo. Nejznámější typické směsi bylinek jsou ze Středomoří a vždy u nich platí, že nejsou univerzální. Každý kuchař si je tak může upravit podle své nálady. Takže, co vám říkají tyhle názvy?

Čubrica

Čubrica je směs bylinek pro balkánskou kuchyni, jenž obsahuje pískavici, celer, libeček a saturejku. V kuchyni se využívá hlavně do receptů z luštěnin, zapékané zeleniny či mletých mas. Je vaše oblíbená?

Provensálská směs

Obsahuje tymián, majoránku, saturejku, rozmarýn, někdy levandulové květy, dobromysl, estragon a fenykl. Název je odvozen od francouzské oblasti Provence, kde se tyto byliny hojně vyskytují. Provensálské koření se dá označit za asi nejznámější a nejoblíbenější bylinkovou směs, která je skvělá na grilování, do salátu nebo třeba na rybu.

Bouquet garni

Z francouzštiny, doslova „zdobená kytice“. Je to svazek bylinek obvykle převázaných provázkem, který se používá při přípravě polévek, vývarů a nejrůznějších dušených pokrmů. Neexistuje žádný obecný recept, ale většinou obsahuje petržel, tymián a bobkový list. V závislosti na konkrétním použití může být její součástí i bazalka, kerblík, pepř, saturejka, estragon a krkavec. Někdy se používá i zelenina (mrkev, řapíkatý celer, cibule, kořen petržele a podobně).

Gremolata

Oblíbená zejména v italské kuchyni. Podle ní, tedy zvláště té milánské, se tato směs dá použít téměř ke každému masu. A z čeho že vlastně je? Je to směs sekané petrželky, citronové kůry a česneku.

Adžika

Směs bylinek typická pro kavkazskou kuchyni, která se hodí jako základní koření pro grilování nebo kořenící přísada do mletých mas. Jejím základem je česnek, paprika sladká i pálivá, sumah (cihlově až tmavě červený prášek kyselé chuti), koriandr, kopr, pískavice, celer, bazalka, máta, saturejka, bobkový list, petržel, majoránka, chilli. Hm, to voní!

Jak skladovat koření?

Ať už vám učaruje jakákoli kořenící směs, vždy platí, že správné skladování je půl úspěchu. Koření byste měli mít uskladněné v samostatných skleničkách bez přístupu vzduchu, přičemž polička s kořenkami by nikdy neměla být přímo nad sporákem. To proto, aby se do koření nedostala vlhkost a vůně připravovaných jídel.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat