Prostreno.cz

Hlíva ústřičná zbavuje cholesterolu a posílí mozek

Při mírné zimě často roste i na jaře, má jemnou chuť, je vhodná k nakládání do octa nebo sušení. Seznamte se s hlívou ústřičnou! Zbaví vás cholesterolu a posílí zdraví mozku!

Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus) patří k oblíbeným houbám. Je velmi všestranná, v Asii ji milují a používají do polévek i omáček. Vědci přitom tuto unikátní houbu zkoumali již několikrát. Co zjistili?

Může snížit hladinu cholesterolu

Cholesterol je voskovitá tuková látka, která se nachází v celém těle. Patří k důležitým složkám buněčných membrán a je zapotřebí pro syntézu cholesterolu, žlučových kyselin a určitých vitaminů a hormonů. Nadbytečný cholesterol však vytváří tukové usazeniny v tepnách a zvyšuje riziko srdečních onemocnění a mrtvice.

Prokázalo se však, že hlíva pomáhá přirozeně a rychle snižovat hladinu tohoto cholesterolu. Studie publikovaná v časopise Mycobiology poukazuje na to, že suplementace houbami ústřic pomáhá snížit hladinu celkového cholesterolu o celých 37 %.

Zmírňuje zánět

Zánět je normální imunitní odpovědí těla vůči infekcím a nemocem. Na druhou stranu, chronický zánět je spojen s vyšším rizikem onemocnění, jako je rakovina, srdeční onemocnění a cukrovka. Chcete slyšet dobrou zprávu? Hlíva ústřičná má silné protizánětlivé vlastnosti. Podle studie publikované v časopise Nutrition Journal je skutečně schopná snížit zánět v těle.

Je obalená antioxidanty

Antioxidanty jsou sloučeniny, které pomáhají bojovat proti volným radikálům a zabraňují poškození buněk. Výzkum naznačuje, že antioxidanty hrají ústřední roli v celkovém zdraví a napomáhají boji s oxidačním stresem, čímž snižují riziko některých chronických stavů. Hlíva je jich plná!

Posiluje zdraví mozku

Věřte tomu nebo ne, ale to, co jíte, může mít velký vliv na zdraví vašeho mozku. V podstatě strava ovlivňuje míru rizika neurodegenerativních onemocnění a demencí. Hlíva ústřičná je bohatá na mnoho živin, u nichž se předpokládá, že zvyšují funkci mozku. Například u niacinu bylo prokázáno, že působí jako ochrana proti Alzheimerově chorobě a kognitivnímu poklesu u starších dospělých. Ale už dost chvály. Podívejte se na výživový profil hlívy. Díky němu je snadné pochopit, proč je pro vás tak dobrá!

Jeden šálek (asi 86 gramů) obsahuje přibližně: 37 kalorií, 5,6 gramů uhlohydrátů, 2,8 gramů bílkoviny, 0,4 gramu tuku, 2 g vlákniny, 4.3 miligramů niacinu, 0,3 miligram riboflavinu, 1,1 miligramu kyseliny pantotenové, 103 miligramů fosforu, 361 miligramů draslíku, 0,2

miligramu mědi, 0,1 miligramu thiaminu, 23,2 mikrogramů kyseliny listové, 1,1 miligramů železa, 0,1 miligramu manganu a 0,1 miligramu vitaminu B6. Kromě těchto uvedených živin obsahuje hlíva také malé množství hořčíku, zinku a selenu.

Zdroj: www.mayoclinic.com, www.healthline.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat