Prostreno.cz

Malá, chutná a velmi výživná křepelčí vejce

Křepelčí vejce byla dříve jen pochoutkou panovníků a šlechty, dnes je seženete v každém supermarketu a je to jedině dobře. Křepelčí vejce je sice malé oproti klasickému slepičímu, přesto je plné živin a cenných látek. Věřili byste tomu, že křepelčí vejce dokonce obsahují mnohem více bílkovin než jeho větší konkurenti? A to ještě není všechno, poznejte všechny přínosy křepelčích vajíček, třeba na ně změníte názor.

Křepelky jsou středně velcí ptáci, kteří se vyskytují v Evropě, severní Africe, na jihu Spojených států a v některých částech Asie. Křepelčí vejce jsou podstatně menší než například kachní a slepičí, přesto jsou po celém světě velmi oblíbená. Velmi populární jsou například v Japonsku, kde na ně nedají dopustit. Vzhledem k jejich menší velikosti, jsou často považována za „roztomilá“. Přesto tito malí drobečkové obsahují přímo nadprůměrné množství různých prospěšných vitaminů a minerálů. Poznejte všechny jejich zdraví prospěšné látky i vy.

Pro zdraví očí

Křepelčí vejce obsahují vysoké množství vitamin A, který je klíčový pro oční zdraví. Antioxidační aktivita vitaminu A může přispět ke snížení rizika makulární degenerace a zabránit vzniku katarakty.

Vyrovnávají hladinu cholesterolu

O vajíčkách a o cholesterolu se vedou žhavé debaty řadu let. A jak je to s těmi křepelčími? Křepelčí vajíčka obsahují poměrně značné množství užitečných mastných kyselin, které podporují produkci dobrého HLD cholesterolu a zároveň snižují hladiny LDL (špatného) cholesterolu.

Stimulují růst

Stejně jako běžná slepičí vajíčka, tak i křepelčí jsou plná bílkovin. Strava bohatá na bílkoviny prospívá celému organismu, bílkoviny jsou stavebním kamenem nových buněk tkání, svalů a kostí.

Snižují krevní tlak

Díky přítomnosti draslíku mohou i křepelčí vejce příznivě ovlivňovat tlak. Draslík působí v těle jako vazodilatátor a pomáhá zmírňovat napětí v cévách a tepnách. V křepelčích vejcích najdete poměrně více draslíku než ve slepičích vejcích.

Přispívají k detoxikaci těla

Detoxikace těla je důležitá, zejména v dnešní uspěchané době, plné nezdravého jídla a stresu. Náš organismus je často naplněn toxiny, znečišťujícími látkami a těžkými kovy. Studie prokázaly, že přidání těchto vajec do běžné stravy může pomoci eliminovat toxiny z krevního řečiště a účinně snižuje zátěž působící na ledviny.

Pomocníci při léčbě alergie

Křepelčí vejce mají vysoký obsah ovomucoidu, který působí v těle jako přirozený antialergen. Proto, pokud trpíte přetížením, zánětem či jinými příznaky alergických reakcí, mohou vám pomoci křepelčí vejce a vrátit vaše tělo pozvolna zpět do normálu.

Nastartují metabolismus

Křepelčí vajíčka obsahují také vitamin B, který je klíčový pro posílení metabolické aktivity v celém těle, včetně hormonálních a enzymatických funkcí.

Dodají energii

Přítomné minerály a mikroživiny, které se nacházejí v těchto malých vejcích, stejně jako vysoké množství bílkovin, činí tato vejce zvláště dobrá pro ranní doplnění energie. Snídaně bohatá na bílkoviny je zvláště vhodná pro ty, kteří jsou v ranních hodinách běžně závislí na kofeinu. Zkuste zařadit vajíčka a ubrat hrnky s kávou, uvidíte sami, jak se vám bude vstávat lépe.

Zdroj: www.healthline.com, www.eatthis.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat