Prostreno.cz

Variace vyzrálých plísňových sýrů

Jedni je milují a druzí nenávidí. Plísňové sýry jsou však velkou delikatesou. Tyto druhy sýrů byly vždy spíše doménou labužníků a také známkou jistého luxusu podobně, jako kaviár.

Dnes mu přichází na chuť čím dál tím větší počet spotřebitelů a poptávka po sýrech s ušlechtilou plísní rok od roku stoupá. I přesto se mezi lidmi najdou tací, kteří mu nemohou přijít chuť.

Plesnivá delikatesa

Sýry zrají od dvou týdnů, až do půl roku dle druhu. U plísňových sýrů platí, že čím déle zraje, tím lahodnější je. Plísňových sýrů se určitě nemusíte bát, plísně, které obsahují, jsou speciálně vytvořené a z hygienického hlediska naprosto nezávadné.

Plísňové sýry při hubnutí

Plísňové sýry mají přibližně polovinu obsahu tuku a jsou hodně slané, takže při hubnutí nejsou příliš vhodné. Pokud si ho nedokážete odepřít ani při dietě, vybírejte ty, které obsahují maximálně 20 až 35% tuku a doplňte jídlo větším množstvím zeleniny.

Kam s nimi?

Plísňové sýry mají dlouhou trvanlivost. Skladovat byste je měli zabalené a v chladu, neboť rychle osychají. Pokud máte rádi sýr patřičně vyzrálý, nemusíte ho likvidovat hned po doporučeném datu spotřeby a pochutnat si na něm můžete bez obav i několik dní poté.

V těhotenství raději ne

Těhotné ženy a malé děti by se plísňovým sýrům měly vyhýbat. I když se tváří jako čerstvé, mohou obsahovat zárodky nebezpečných látek. Zdravé tělo se s nimi v nízké koncentraci vypořádá, avšak jejich konzumací můžete, třeba i nevědomky, ublížit svému miminku. Dětem se nedoporučují zejména proto, že jsou těžce stravitelné a mají vysoký obsah solí a jejich citlivý žaludek mohou pořádně podráždit.

Jak si ho nejlépe vychutnat?

Sýry krájejte po vyndání z lednice, budou ztuhlé a půjde to lépe. Dejte si pozor, jakým způsobem sýr krájíte a dbejte na to, aby každý kousek obsahoval všechny části sýra. Jinak totiž chutná v jeho středu a jinak u kůrky. Jedině správným krájením si sýr dokonale vychutnáte. Nejezte však sýr ihned po vyndání z lednice. Nechte ho alespoň dvacet minut při pokojové teplotě.

Možností, jak sýr servírovat, je nepřeberné množství. Od studeného sýrového talíře, přes nakládané krémové sýry s bílou plísní, až po více druhů na grilu rozpuštěného sýra, kterým přelijete pečené brambory a grilovanou slaninu.

Zdroj: www.eatthis.com, www.verywellhealth.com





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat