Prostreno.cz

Kokosová mouka jako alternativa té pšeničné

V poslední době je stále větší poptávka po bezlepkové mouce, a také stále více jedinců se snaží vyhýbat běžné pšeničné mouce. Pokud i vy hledáte po zdravější variantě, je na čase vyzkoušet mouku kokosovou.

Kokosová mouka se vyrábí z kokosové dužiny, která se po vysušení a vylisování najemno rozemele. Díky tomuto šetrnému postu si zachová svůj vynikající nutriční profil. 100 gramů kokosové mouky obsahuje přibližně 315 kcal, 19 g bílkovin, 8 g tuků, 21 g sacharidů a 40 g vlákniny. A jaké jsou výhody této mouky?

Přirozeně bezlepková

Takzvaný gluten je protein, který se nachází v pšeničných, ječmenných a žitných produktech. Podle světových výzkumu 1 ze 100 lidí na celém světě trpí intolerancí na lepek. A právě kokosová mouka je přirozeně bezlepková a patří mezi nejoblíbenější druhy mouky v moderním bezlepkovém jídelníčku.

I když nepatříte do této skupiny, není vůbec od věci mít přehled o svém denním přísunu lepku. Může to mít velmi pozitivní vliv na vaši hmotnost i na celkový zdravotní stav.

Obsahuje zdravé tuky

Kokos má všeobecně vysoké hladiny zdravých nasycených tuků a živin, které jsou samozřejmě obsažené i v kokosové mouce. Většina tuků v kokosové mouce se skládá z triglyceridů se středním řetězcem, které jsou v našem organismu snadno tráveny a mají antivirové, antimikrobiální a antifungální vlastnosti. Mohou také přispívat k celkovému zlepšení metabolických funkcí.

Obsahuje také kyselinu laurovou, což je mastná kyselina, která se nachází v potravinách s vysokým obsahem nasycených tuků. Kyselina laurová posiluje kardiovaskulární systém, eliminuje vznik akné a zabraňuje růstu bakterií a virů v těle. To také přispívá ke zdravé kůži a silnému imunitnímu systému.

Plná bílkovin a vlákniny

Kokosová mouka má nejvyšší obsah vlákniny z běžně dostupných druhů mouky. Kokosová mouka je vlastně tvořena z 60 % vlákniny, přesněji 56 % nerozpustné vlákniny a 4 % rozpustné. Diety s vysokým obsahem vlákniny jsou dobré nejen pro zdraví trávicího traktu a přispívají ke snížení krevního tlaku, ale také snižují „špatnou" hladinu LDL cholesterolu.

Navíc je také bohatá na bílkoviny, což ocení také vegetariáni a vegani. Protein je důležitým stavebním prvkem kostí, svalů a tkání.

Bohatá na minerály

Většina obilných mouk má v sobě látku zvanou kyselina fytová. Tato látka se váže na minerály a tím zabraňuje jejich správnému vstřebání do těla. Kyselina fytová rovněž snižuje aktivitu některých enzymů. Kokosová mouka však nemá žádnou kyselinu fytovou a proto nebrání žádné absorci minerálů.

Nízký glykemický index

Vzhledem k vysokému obsahu nerozpustné vlákniny má kokosová mouka také velmi nízký glykemický index. Zařazením kokosové mouky do vaší stravy může skutečně pomoci zabránit výkyvům krevního cukru.

A jak mouku používat?

Kokosovou moukou lze klasickou pšeničnou mouku v některých receptech zcela nahradit například v muffinech a palačinkách. V některých dezertech je vhodné ji kombinovat i s jinými moukami. Do začátku to chce trošku trpělivosti a cviku. Obecně platí, že pokud pečete s kokosovou moukou vyplatí se přidat jedno vajíčko navíc, kokosová mouka potřebuje k výslednému efektu více tekutin než běžný druh mouky. Výhodou kokosové mouky je také mírně nasládlá chuť, takže naopak můžete ubrat množství cukru.

Kromě pečení se dá tento druh mouky, také využít k zahuštění polévek a omáček. Z této mouky si můžete připravit také nápoj bohatý na bílkoviny a vlákninu, stačí ji jen smíchat s pitnou vodou.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat