Prostreno.cz

Dračí dávka cizokrajného ovoce

Chcete si dopřát něco originálního? Pak vám vřele doporučujeme plody, které jsou vlastně úrodou kaktusů. Každé sousto vám kromě zajímavého zážitku nabízí také pomoc při hubnutí nebo regulaci cholesterolu.

Rádi zkoušíte nové věci, přičemž se to týká hlavně ochutnávky cizokrajných potravin? Pak byste měli okusit i jistý zajímavý plod. Pitaya neboli dračí ovoce svou chutí trochu připomíná směs angreštů a vodního melounu. Pokud jde o vzhled, oválné bobule, jež jsou pokryté třírohými podlouhlými šupinami, dosahují v průměru až 20 cm. A ano, tuhle exotickou „podivnost“ skutečně seženete i v našich krajích! Přírodní sladkost navíc nabízí úžasné benefity, které nelze nechat bez povšimnutí.

Zesílená imunita, kterou potřebujete jako sůl

Jednou z obsažených klíčových živin zmíněných pokladů je vitamin C. A rozhodně se nejedná o žádný titěrný podíl, co by nestál za řeč! Není žádnou novinkou, že „céčko“ příznivě ovlivňuje imunitní systém, tudíž podstatně zvyšuje odolnost před nachlazením a chřipkou. Zabojujete proti útočícím virózám tímto lahodným způsobem? Nápad to vskutku není špatný…

Prevence diabetu. I ta se hodí

Šťavnatá „úroda kaktusů“ se může pochlubit i významným množstvím biologicky aktivních látek, které poskytují prevenci před cukrovkou, neboť stabilizují hladinu cukru v krvi. Že by se konečně našel efektivní lék proti diabetu 2. typu? Včera bylo pozdě, jelikož v České republice počet pacientů s touto chorobou dávno přesáhl 850 tisíc. Tedy alespoň tak praví statistiky.

Fungující trávení bez komplikací

Díky opravdu vysokému podílu vlákniny nízkokalorická pitaya „pohlídá“ i dění v trávicí soustavě, což se projeví lepším zažíváním a pravidelnými pohyby střev. Jen tak mimochodem, tato cenná složka výživy zároveň pomáhá detoxikovat tělo, zatímco navozuje dlouhý pocit sytosti a podporuje úbytek tělesné hmotnosti.

Redukce cholesterolu, která se hodí

Výše zmíněná vláknina má kromě jmenovaných pozitiv i další nesporné plus. Pomáhá totiž rozpouštět a následně vylučovat z organismu nahromaděný cholesterol. Přesně z tohoto důvodu platí za osvědčenou prevenci kardiovaskulárních chorob, na což poukázalo hned několik odborných studií s průkaznými daty. O důvod víc, proč dračí ovoce ochutnat, nebo to vidíte jinak?

Zdroj: https://www.thespruceeats.com/dragon-fruit-overview-nutritional-information-3217090, https://health.clevelandclinic.org/get-to-know-the-incredible-edible-dragon-fruit/





Celkem 3 komentářů

Siraellen
07.02.2022
Jitka Procházková
06.02.2022
jana kratochvílová
06.02.2022

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat