Prostreno.cz

Červené fazole v pravidelné stravě

Adzuki fazole neboli čínské červené fazole zaujímají nejen v orientální kuchyni významné místo. Jak se dají připravit a co od nich čekat? Tuhle dobrotu si zamilujete už jen proto, že vás zbaví toxických látek!

Červené fazole mají stejné klimatické a půdní požadavky jako sójové boby. Vařené tak trochu připomínají oříšky, také vynikají máslovou texturou a sladkou chutí. Adzuki jsou jedním z důležitých zdrojů rostlinných bílkovin, odepřít jim nejde ani přítomnost antioxidantů, jako jsou isoflavony. Stejně jako ostatní luštěniny se mohou pochlubit spoustou vlákniny, která zajišťuje pocit plnosti. Tedy kromě dalších, neméně důležitých věcí.

Zdravé srdce

Vláknina funguje jako čistička, která chrání sliznici tlustého střeva tím, že snižuje dobu expozice toxických látek. Také se váže na chemikálie způsobující rakovinu v tlustém střevě. Bylo rovněž prokázáno (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1964898/), že tato důležitá látka snižuje hladinu cholesterolu v krvi snížením reabsorpce cholesterolu vázajících žlučových kyselin v tlustém střevě. Už tohle je důvod, proč tento typ fazolí ochutnat.

Pojistka během těhotenství

Hodí se však i přítomnost kyseliny listové. Adzuki jí mají víc než sója. Folát spolu s vitaminem B12 patří k základním faktorům pro syntézu DNA a buněčné dělení. Přiměřený příjem kyseliny listové během těhotenství může pomoci předejít (https://edis.ifas.ufl.edu/publication/FY066) poruchám nervové trubice u novorozenců.

Normální činnost nervové soustavy

Červené fazole jsou skutečně velmi bohatými zdroji B-komplexu, zejména vitaminu B6 (pyridoxin), thiaminu (vitaminu B1), kyseliny pantotenové, riboflavinu a niacinu. Většina těchto vitaminů působí jako koefaktory enzymů v metabolismu sacharidů, bílkovin a tuků. Zároveň se jedná o pomocníky při optimální činnosti nervové soustavy.

Důležité živiny v každé porci

Když se řekne adzuki, znamená to, že na svůj talíř přidáváte širokou škálu minerálů, jako je vápník, železo, mangan, fosfor a draslík. Poslední jmenovaný působí jako základní elektrolyt buněk a tělesných tekutin. V podstatě vyrovnává účinky sodíku a příznivě působí na krevní tlak (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8477870/). I to není k zahození. Určitě tedy adzuki nezatracujte, existuje spousta báječných receptů, které vám přirostou k srdci. Ochutnejte například barevný fazolový salát, adzuki na paprice, zeleninový guláš s červenými fazolemi a rýží či adzuki polévku se smetanou.

Zdroj: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1964898/, https://edis.ifas.ufl.edu/publication/FY066, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8477870/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat