Prostreno.cz

Dieta si s některými sýry rozumí

Jste milovníkem sýrů, ale kvůli blížící se plavkové sezoně si je raději odpíráte? A proč? Třeba taková mozzarella, cottage nebo kozí sýr riziko tloustnutí nepředstavuje!

Sýry by měly tvořit nedílnou součást našeho jídelníčku, protože jsou bohatým zdrojem živočišných bílkovin, vápníku a vitaminu B12, který chrání mozkové buňky před poškozením, podílí se na regulaci cholesterolu a zachovává psychickou stabilitu. Jenže mohou se jíst i při hubnutí? Zatímco od těch tavených, goudy, čedaru, nivy a brynzy dietologové odrazují, těchto druhů se prý bát nemusíte. Tedy samozřejmě za předpokladu, že to s jejich množstvím nebudete příliš přehánět.

Mozzarella. To by šlo

V jedné italské se legendě se praví, že mozzarella vznikla omylem, a to když jistému výrobci sýrů z Neapole nechtěně spadla hrouda tvarohu do vědra s horkou vodou. Možná je na tom skutečně něco pravdy, protože podobný je vlastně i princip dnešní produkce. Každopádně ať už je mozzarella dílem osudu, či nikoli, jejím velkým pozitivem je vysoký obsah vody a nízký podíl sodíku. Obecně se navrhuje těm, kteří se odlehčenou stravou snaží šetřit játra a ledviny.

Cottage nejen pro fitness nadšence

Kvalitní sýr cottage se stal žhavým želízkem většiny redukčních diet. Na svých 100 gramů má jen něco málo přes 100 kcal. Stejné množství nabízí celých 11 gramů proteinů, proto dokáže zasytit a ještě podpořit budování svalové hmoty. Cottage se přidává do salátů, k masu i ovoci, dokonce z něj můžete vytvořit zdravou light zmrzlinu. Díky jeho variabilnosti se dá konzumovat na mnoho způsobů, proto se ho nikdy nepřejíte.

Kozí sýr. Klidně si ho dopřejte

Ještě donedávna byl kozí sýr výsadou těch největších gurmánů. Časy se ale mění. Dnes je důležitou složkou zdravé stravy, přičemž ho do jídelníčku zařazuje stále více lidí. Pokud zvolíte ten, který má menší obsah tuku v sušině, výrazných váhových následků se bát nemusíte. Naopak se budete moci těšit z pozitiv v podobě vylepšeného trávicího systému či podpory imunity.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat