Prostreno.cz

Zimní zelná klasika v jiném kabátku

Máte rádi kysané zelí? Pak byste rozhodně měli vyzkoušet následující lehce exotickou variantu. Kysané zelí s nádechem Středomoří totiž báječně chutná, a ještě vás okamžitě zbaví zimní deprese.

Kysané zelí je perfektní zimní potravinou. Je to bílé a špičaté zelí zakonzervované pomocí fermentace kyselinou mléčnou. Díky tomu vzniká fermentovaná neboli kvašená potravina. A to důležité slůvko je fermentovaná.

Fermentováním se prodlouží životnost zelí, eliminují se špatné bakterie, ale přesto zůstává stále plné vitaminu C, kyseliny listové, železa a vlákniny.

Ovšem fermentací se nezpracovává jenom zelenina. Také víno, sýry nebo kefír prošel takovým kvasným procesem. A díky tomu si je můžete bez špatného svědomí dopřát. Posilují totiž imunitní systém, mají antioxidační účinky a obzvlášť příznivě působí na střevní mikroflóru.

A pokud byste rádi trochu změnu, pak je následující recept pro vás to pravé. Středozemní zelný kotlík chutná báječně, a přesto jinak než stará, známá klasika. Ale stále se báječně hodí jak k masu, tak třeba ke klobáse nebo jen tak s bramborami. A středozemní nádech vám připomene letní dovolenou a zažene tak zaručeně jakékoli zimní chmury.

Středozemní zelný kotlík

Suroviny

800 g kysaného zelí

3 cibule

150 g sušených rajčat v oleji

140 g vody

1 plechovka sekaných rajčat

1 lžíce provensálského koření

sůl a pepř

2 lžíce javorového sirupu

50 g rajčatového protlaku

Postup 

1 Kysané zelí dejte do sítka, propláchněte a nechte dobře odkapat. Cibuli nakrájejte na kostky a sušená rajčata na tenké plátky. Obojí krátce osmahněte na oleji (můžete použít ten ze sušených rajčat).

2 Přidejte zbývající přísady, dobře promíchejte a nechte asi 20 minut povařit. Pokud by se voda odpařila příliš rychle, můžete ji podle potřeby ještě přidat.

3 Podávat ho můžete s bramborovou kaší, masem nebo klobásou. Nakonec nahoru nastrouhejte ještě trochu parmazánu a máte hotovo. Vyzkoušet ho můžete i jako náplň do pečených paprik.

Dobrou chuť!

Zdroj: www.essenundtrnkne.de, www.eatthis.com





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat