Prostreno.cz

Polévková klasika trochu jinak

V chladných zimních dnech je polévka dobrá nejen na zahřátí, ale i jako pohlazení na duši. Že už se vám polévky přejedly? Nezoufejte! Máme pro vás dva klasické recepty s malými změnami, které ale dodají úplně jiný nádech.

Občas když nevíte, co k večeři, nebo i po dlouhé procházce, přijde polévka vhod. Ale jaké pořád vymýšlet, abyste nevařili ty stejné dokola? Máme pro vás dva recepty na klasické polévky, které jistě znáte. A s naší malou obměnou vám budou určitě zase chutnat.

Polévka, kterou se najíte dosyta! A ve variantě se šunkou a vejcem stojí rozhodně za vyzkoušení.

Nudlová polévka

Suroviny na 2 porce

1 cibule

1 stroužek česneku

400 g mrkve

2 vejce

2 lžíce oleje

750 ml zeleninového vývaru

70 g polévkových těstovin

60 g španělské šunky serrano

půl svazku pažitky

sůl, pepř, muškátový oříšek

Postup

1 Cibuli a česnek nakrájejte najemno.

2 Mrkev oloupejte, podélně rozpulte a nakrájejte na asi 1 cm široké kousky.

3 Vejce uvařte natvrdo.

4 Rozpalte olej a orestujte v něm cibuli a česnek. Přilijte vývar a povařte.

5 Potom přidejte mrkev a nudle vařte na střední teplotu asi 8 minut.

6 Vejce oloupejte a nakrájejte najemno.

7 Šunku a pažitku pokrájejte na jemné kousky. 2 minuty před koncem vaření přidejte šunku do polévky, ochuťte solí, pepřem a čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem.

8 Posypejte pažitkou a servírujte.

Dobrou chuť!

 

Oříškové aroma, datle a navrch jogurt s citronem – i čočková polévka může chutnat světově!

Čočková polévka se špenátem a klobásou merguez

Suroviny na 4 porce

100 g cibule

200 g mrkve

100 g celeru

200 g porku

80 g datlí bez pecky

1 citron naložený v soli

1 svazek petrželky

6 lžic olivového oleje

koření ducca

250 g čočky

1 l drůbežího vývaru

skořice

200 g baby špenátu

150 g jogurtu

2 lžíce citronové šťávy

sůl, pepř

4 klobásy merguez

6 snítek máty

1 lžička citronové kůry

Postup

1 Cibuli nakrájejte na kostičky. Mrkev a celer oloupejte a nakrájejte na asi centimetrové kousky. Pórek rozpulte, umyjte a nakrájejte na asi půlcentimetrové kousky. Datle nakrájejte najemno.

2 Naložený citron nechte odkapat a nakrájejte na jemné plátky, které nasekáte nadrobno. Petržel nakrájejte najemno.

3 4 lžíce oleje rozehřejte ve velkém hrnci, přidejte cibuli, mrkev, celer, petržel a 2 až 3 lžíce koření ducca a nechte na střední teplotě podusit asi 3 minuty.

4 Pak přidejte datle, naložený citron a čočku. Zalijte vývarem a 400 ml vody a povařte. Přidejte skořici a petržel a za občasného míchání vařte asi 40 minut.

5 Mezitím si očistěte špenát, omyjte a nechte odkapat. Smíchejte jogurt s citronovou šťávou, špetkou soli a trochou pepře.

6 Ke konci vaření polévku dochuťte solí a pepřem.

7 Třetinu polévky odeberte a rozmixujte. Potom vraťte zpátky do hrnce, krátce povařte, přidejte špenát a nechte stát na teplé, ale vypnuté plotýnce.

8 Zbytek oleje rozpalte a osmažte na něm při střední teplotě klobásu nakrájenou na hrubé kousky.

9 Polévku nalijte do hlubokých talířů, přidejte osmaženou klobásu a ozdobte vrchovatou lžící citronového jogurtu.

10 Posypte mátovými lístky a ihned podávejte.

Dobrou chuť!





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat