Prostreno.cz

Nastal jarní houbový čas čirůvky májovky

V Evropě patří k nejranějším sbíraným houbám, které zvěstují to, že zima končí. Z čirůvky májovky vykouzlíte vynikající jídla s léčivými účinky. Tak obujte pohodlné boty a popadněte proutěný košík, nebudete litovat!

Vydatné deště a vlhko se mnoha lidem nelíbí, ale kupříkladu taková čirůvka májovka (Calocybe gambosa), tedy jedna z prvních jarních hub, právě takové počasí ke svému růstu potřebuje. Objeví se, když sprchne a následně se oteplí. Najdete ji samostatně nebo v malých shlucích, ale také v kruzích. Kdy se na ni vydat? Už je čas!

Houba svatého Jiří

Konec dubna je ideálním obdobím – a čas je až do června. Pravda je taková, že v horských oblastech s drsnějším podnebím se čirůvka sice ukáže až později, ale jinak roste už na svatého Jiří (24. dubna, ve světě však většinou již 23. dubna), takže se jí říká St. George's mushroom – houba svatého Jiří, patrona Anglie. Najdete ji samostatně nebo v malých shlucích, ale také v kruzích.

Kde hledat?

Stanoviště čirůvky je rozmanité. Daří se jí na okraji listnatých lesů, ale i na loukách, pastvinách, v parcích a zahradách. To, že jste narazili právě na ni, poznáte hlavně podle výrazné vůně připomínající čerstvě mletou mouku. Lupeny jsou husté a tenké, klobouk bývá jako bělavý krém, ale když zestárne, promění svoji barvu na oranžově žlutou až žlutohnědou.

Léčivé vlastnosti

Bylo prokázáno, že extrakt z čirůvky vykazuje antibakteriální aktivitu vůči nechvalně proslulé bakterii Escherichia coli, která způsobuje průjmy, horečky, ale i záněty močových cest a bolesti zad. Tahle lahoda zároveň snižuje hladinu cukru v krvi a používá se k léčbě diabetu. Radost z ní mají i ti, kdo trpí na alergie. Tlumí totiž jejich projevy. A jak je to s jejím využitím v kuchyni?

Levný recept pro celou rodinu

Pověstná a vynikající je omáčka z májovek, jinak lze tuto houbu použít do polévek, směsí, salátů i nakládat do láku. Dobře se suší. Omáčka však skutečně patří k tomu nejlepšímu. Zkusíte ji?

Májovky očistěte, nakrájejte na plátky a na másle poduste doměkka. Následně zalijte vývarem, okmínujte, osolte a prohřejte. Pro jíšku si připravte hladkou mouku rozmíchanou ve smetaně. Tu nalijte do vývaru s houbami a za stálého míchání vařte asi pět minut. Omáčku dochuťte citronovou šťávou a zjemněte žloutkem rozmíchaným s jednou lžící smetany.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat