Prostreno.cz

Hoďte si na gril i zdravou kukuřici

Sezona grilování je v plném proudu a místní toho náležitě využívají. Nejen maso a sýr však může na roštu zavonět! Dopřejte svým chuťovým buňkám i kukuřici, která zvyšuje počet červených krvinek, reguluje cholesterol a zlepšuje náladu.

„Ať je jídlo tvým lékem a lék tvým jídlem,“ řekl kdysi slavný starořecký lékař Hippokratés. Dost možná měl i on rád kukuřici! Co si ji takhle hodit na gril, což je aktuální téma? Z průzkumu marketingové společnosti Kantar vyplývá, že více než polovina Čechů griluje jednou měsíčně, a 15 procent si připravuje pokrmy na grilu i několikrát týdně. Vraťme se ale zpět k tomu, proč do této zábavy a společenské události nezapomenout zasvětit i tu zmíněnou kukuřici. O těchto jejích benefitech víte?

Zdroj energie a užitek pro mozek

Chybí vám energie? Pochutnejte si místo kávy na výše jmenované obilovině. Obsahuje složené sacharidy, které se štěpí pomalejším tempem, proto fungují jako zdroj energie delší dobu. Ze sto gramů kukuřice jich získáte přibližně 20 gramů. Kromě toho, že vám dobijí baterky, podporují i činnost mozku a nervového systému.

Prevence anémie a záruka lepší nálady

Kromě sacharidů v této žluté potravině, která bývá označována jako turecká pšenice, naleznete i spoustu železa, vitaminu B12 a kyseliny listové. Díky tomu pomáhá zvyšovat počet červených krvinek, čím předchází anémii. Dále navozuje pocit štěstí a spokojenosti, přičemž příznivě ovlivňuje kardiovaskulární zdraví a „dohlíží“ na správné hospodaření organismu s kyslíkem.

Zrak jako ostříž

Kukuřice, nejen ta grilovaná, funguje také jako zprostředkovatel luteinu a zeaxantinu. Tyto karotenoidy jsou antioxidační makulární pigmenty, jež zabraňují jakémukoli poškození oční sítnice a tím i šerosleposti a zákalům. Pro váš zrak jsou tedy výbornou výživou a ochráncem!

Trávení šlape jako hodinky

Půl šálku kukuřičných zrn v sobě ukrývá celé dva gramy vlákniny. Tu nutně potřebujete pro bezproblémové trávení a pravidelnou peristaltiku střev. Vláknina má ovšem i jiné důležité úkoly. Reguluje totiž škodlivý cholesterol, podílí se na detoxikačních procesech a omezuje pravděpodobnost rakoviny, zejména pak tlustého střeva.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat