Prostreno.cz

Naprosto skvělé grilovací omáčky

Pro lahodné grilovací omáčky se na stole najde místo vždycky. Především, když si je uděláte sami. S následujícími recepty si je připravíte velmi jednoduše.

Co nesmí při grilování kromě masa chybět? Správně – grilovací omáčky! S následující klasikou nemůžete šlápnout vedle. A neuvěříte, jak jednoduše si uděláte domácí kečup nebo barbecue omáčku sami doma. Navíc přesně víte, jaké suroviny používáte.

Kromě toho máte většinu přísad, které na výrobu omáček potřebujete, určitě doma. Takže zbývá jediná starost – grilování si pořádně vychutnat!

Domácí kečup

Suroviny

3 kg rajčat

2 stroužky česneku

1 cibule

50 ml oleje

60 g hnědého cukru

150 ml vinného octa

2 lžičky chilli

Sůl, pepř

Postup

1 Omyjte rajčata, rozpulte je, odstraňte stonky a ostrým nožem je nakrájejte na kousky. Oloupejte česnek a cibuli a nakrájejte na co nejmenší kousky. Rozehřejte olej, osmahněte nejdříve cibuli a potom přidejte česnek.

2 Jakmile cibule zesklovatí, přidejte na kousky nakrájená rajčata a nechte na mírném ohni asi 15 minut provařit.

3 Propasírujte rajčata přes sítko do jiného hrnce. Přiveďte k varu, přidejte cukr, ocet a chilli. Dalších 15 minut povařte, dokud nezhoustne.

4 Nakonec přidejte podle chuti sůl a pepř. Skladujte nejlépe v zavařovacích sklenicích v lednici.

Barbecue omáčka

Suroviny

1 cibule

2 stroužky česneku

2 lžíce slunečnicového oleje

50 g rajčatového protlaku

500 ml pasírovaných rajčat

350 g povidel

150 g jablečného octa

1 lžička kajenského pepře

2 lžíce hořčice

20 ml worcesteru 

1 lžička římského kmínu

Sůl

Postup

1 Oloupejte česnek a cibuli. Obojí co nejjemněji nasekejte nebo česnek propasírujte. Olej dejte do hrnce, rozehřejte a poduste cibuli asi 2 minuty. Potom přidejte na minutu česnek. Jakmile cibule zesklovatí, přidejte rajčatový protlak a krátce orestujte. Zalijte propasírovanými rajčaty a celé vařte asi 5 minut.

2 Propasírujte omáčku přes sítko do druhého hrnce. Přidejte povidla a jablečný ocet a okořeňte kajenským pepřem, hořčicí, worcesterem a kmínem. Omáčku vařte, dokud nezhoustne. Nakonec přidejte sůl podle chuti.

Ovocná medovo-hořčicová omáčka

Suroviny

1 větvička tymiánu

1 snítka rozmarýnu

1 stroužek česneku

100 ml hrubozrnné hořčice

50 ml medu

3 lžíce olivového oleje

2 lžičky pomerančové šťávy

1 lžíce bílého balsamica

Sůl, pepř

Postup

1 Omyjte tymián a rozmarýn a oklepejte. Odstraňte stonky a listy nasekejte najemno. Česnek oloupejte.

2 Smíchejte hořčici s medem a slunečnicovým olejem a přidejte nasekaný tymián a rozmarýn. Přidejte prolisovaný česnek a vymačkejte šťávu z kousku pomeranče.

3 Přilijte balsamico, důkladně promíchejte a podle chuti dochuťte solí a pepřem.

Dobrou chuť!

Zdroj: názor autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat