Prostreno.cz

Začít pěstovat anýz se vyplatí

Řekové ho milují v národním nápoji ouzo, trochu se podobá lékořici a podporuje zažívání. Anýz ve své zahradě potřebujete i vy!

Anýz byl nejprve pěstován v Egyptě a na Středním východě, následně se převezl i do Evropy. Konkrétně v Egyptě se pěstuje přibližně 4000 let, přičemž semena se sází hned na jaře, tedy jakmile se půda zahřeje. Proč ho doma mít? Anýzová příchuť se uplatňuje v likérech, cukrovinkách a pečivu, nicméně čerstvé listy anýzu se dají použít třeba do salátů. Mají jemnější chuť než semena a trochu připomínají fenykl.

Anýz je sice výborným kořením, které pomáhá při trávení, zmírňuje žaludeční problémy a krotí nadýmání, ale nadělá parádu i v samotné zahradě – bez ohledu na to, že vykazuje antibakteriální, protiplísňové a antioxidační vlastnostmi. (V ájurvédské medicíně se dokonce používá při léčbě plicních problémů, nachlazení a kašle.) Udělejte mu místo, aromatický král přichází!

Nejdřív změřte pH půdy

Fenyklové semínko má rádo přímý výsev – rostlinkám se nelíbí přesazování a manipulace. Než ho do své zahrady přizvete, připravte si plochu s přídavkem kvalitního kompostu, tedy pokud ještě nemáte dostatečně kyprou, bohatou a hlinitou půdu. Nutno uvést, že anýz preferuje průměrnou půdu s pH někde mezi 6,0 a 7,5, což je ale podmínka, kterou splňuje většina zahradní půdy. Pro jistotu to však zkontrolujte s pomocí lakmusových papírků.

Pozor na teplotu vzduchu

Na zeminu nalijte trojnásobné množství destilované vody, dobře protřepte a nechte ustát. Čirý výluh slijte do zkumavky a papírek ponořte. Modrý se ve výluhu kyselé půdu zbarví červeně, červený v zásadité půdě zase modře. Tak ještě pohlídat okolní teplotu vzduchu. Ta by měla být aspoň 20 °C.

Vlastní anýzový sirup

Semínka vtlačte do hloubky okolo 15 milimetrů (s rozestupy mezi sebou 15 až 20 centimetrů) mírně je zasypte a zalijte. No a dopřávejte jim pravidelnou závlahu a hlavně trpělivost. Mladý anýz si ve vlhkosti libuje, proto půda nesmí vyschnout. Semena obvykle vyklíčí za 3 týdny a sazeničky pak potřebují nejméně šest hodin slunečního svitu denně. A co se sklizní? Pro dobré zažívání připravte chutný anýzový sirup.

Do 0,3 litru kvalitní vodky vhoďte bylinku (20 až 30 gramů) a za občasného protřepání ji nechte 3 týdny louhovat. Tekutinu přeceďte přes plátýnko a odložte stranou. V hrnci povařte 0,5 litru vody, přimíchejte 200 až 400 gramů třtinového cukru (záleží, jak moc máte rádi sladké) a počkejte, až se cukr rozpustí. Po vychladnutí cukrový základ přilijte k anýzové vodce, dochuťte citronovou šťávou dle chuti a nechte vychladit.

Zdroje: Wikipedie.cz, Healthbenefitstimes.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat