Prostreno.cz

Domácí výroba kešu másla

Ať už jste fanouškem veganské stravy nebo pouze hledáte malé zpestření svého jídelníčku pro letní měsíce, jistě vás okouzlí jemná chuť domácího kešu másla či sýra.

Kešu ořechy jsou oblíbené nejen pro svou jedinečnou chuť, ale také pro vyvážený obsah nutričních hodnot, díky nimž patří mezi nejzdravější ořechy ze všech. Obsahují vitaminy E, K (potřebné zejména u žen) vitamin B-6, celou škálu minerálů, jako je měď, fosfor, zinek, hořčík, železo a selen, které jsou důležité pro správné fungování našeho těla. Zajímavý je také obsah bílkovin cca 17 g na 100 g ořechů, proto kešu máslo oceníte také při regeneraci po náročném výletě nebo tréninku.

Teď už ale k samotné přípravě

Kešu oříšky (1 hrnek) namočte na 6–8 hodin do vody, aby nabobtnaly a byly lépe stravitelné. Poté slijte vodu, ořechy propláchněte, nechte okapat a poté rozmixujte v mixéru na hladkou kaši. Díky předchozímu namáčení budou ořechy měkké, a tudíž zpracovatelné i ve slabších mixérech (pozn. autora: Obvykle se totiž pro výrobu domácích ořechových másel používají mixéry s vyšším výkonem, cca 20 000 ot./min., aby i z tvrdších ořechů vznikla pasta). Pro zpracování předem namočených kešu ořechů tedy můžete použít i váš běžný tyčový mixér nebo food processor, ovšem nejlepších výsledků samozřejmě dosáhnete s použitím výkonného mixéru s pěchovadlem, pomocí něhož můžete v průběhu mixování stírat ulpělé zbytky ze stěn a sunout je zpět k nožům, díky čemuž docílíte opravdu hladké a jednolité konzistence. Výkon se zkrátka při výrobě oříškových másel počítá, ať už chceme, nebo ne.

Po rozmixování vám vznikne hladká hmota, která se dá dobře roztírat. Pokud chcete řidší konzistenci, můžete přidat trochu vody (v případě že chcete pouze čisté kešu máslo bez jakýchkoli dalších přísad). Pokud chcete naopak výraznější chuť, můžete přidat trochu oleje (např. lněný). Pro vytvoření sladké verze pak můžete pro zředění použít sirup (rýžový, datlový, javorový apod) nebo kousky čokolády.

Bez zředění bude mít máslo tendenci tvořit lehce gumovou směs, čehož se dá skvěle využít pro přípravu kešu sýru. Stačí osolit mořskou solí a přidat trochu grilovacího koření, které v kombinaci s přirozenou chutí kešu ořechů vykouzlí naprostou chuťovou bombu, která velice rychle přejde v závislost 😊

Upozornění

Vzhledem k použití odmáčených ořechů má máslo nižší životnost, proto doporučujeme zkonzumovat po třech dnů a uchovávat v lednici. Pokud chcete připravit trvanlivou variantu, použijte suché ořechy bez předchozího namáčení, ovšem zpracování bude trochu náročnější, a bez výkonného mixéru se neobejdete. Rovněž důkladně vybírejte, z jakých ořechů máslo připravujete. Šetřit se v tomto případě opravdu nevyplatí. Barva kvalitních ořechů je krémová až bílá. V žádném případně nekupujte nažloutlé či dokonce nahnědlé kešu. Při konzumaci by měly být křehké a křupavé. Černé tečky na povrchu varují, že bylo jádro napadené parazity.

Tip na závěr

Čisté kešu máslo můžete použít také při vaření k přípravě krémové omáčky. Stačí přidat několik lžic másla do hrnce s dušenou zeleninou nebo na pánev ke kuřecímu či krůtímu masu, přilít trochu vody a za stálého míchání zlehka povařit, dokud nezačne omáčka probublávat. Skvěle chutná v kombinaci s kari, případně se špetkou chilli.

Veškeré názory a tvrzení jsou dílem autora článku.

Zdroje: Názor autora.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat