Prostreno.cz

Připravte si domácí zmrzlinové hody

Letní teploty máme letos jako na houpačce, a skutečně teplých letních dní svádějících k venkovnímu koupání bylo zatím velmi málo. Jednu letní radost si však můžete dopřát bez ohledu na počasí, a zpříjemnit si tak posezení s přáteli nebo odpočinek na zahradě. Ano, řeč je o zmrzlině…zmrzlině na tisíc způsobů, se stovkami příchutí a nekonečně mnoho variantami, jak ji podávat.

Pokud se chystáte konat rodinnou oslavu, a chcete zazářit, zkuste výrobu domácí zmrzliny, se kterou sklidíte úspěch u každého strávníka, obzvláště pak u dětí! Domácí zmrzlina není žádná věda, a abychom vás o tom přesvědčili, nabídneme vám hned několik tipů a způsobů, jak si ji připravit.

Nadýchaný obláček ze zmrzlinovače

Začneme tím nejjednodušším a nejúspěšnějším způsobem, jak si vyrobit domácí zmrzlinu s dokonalou krémovou a nadýchanou konzistencí. Přizvěte si na pomoc zmrzlinovač, neboli výrobník zmrzliny.

Existuje několik základních druhů zmrzlinovačů. Buď jako samostatné přístroje nebo jako příslušenství ke kuchyňským robotům. V obou případech je hlavním aktérem mísa s dvojitou stěnou obsahující chladicí směs, kterou „předmrazíte“ v mrazáku, poté do ní vlijete směs na zmrzlinu a necháte výrobník zmrzliny (případně kuchyňský robot) směs promíchávat 20–30minut, přičemž se celá směs rovnoměrně chladí o stěny chladicí nádoby a metličky ji průběžně seškrabují ze stěn nádoby.

K dispozici jsou na trhu také zmrzlinovače se samostatnou chladicí jednotkou (tedy žádné „namrazování“ mísy v mrazáku), ovšem tyto jsou určeny do gastro provozu a svou cenou i rozměry tomu odpovídají, proto zůstaneme u domácích přístrojů.

Toto je zcela základní, nejjednodušší recept pro začátečníky, který můžete jakkoli dochutit dle libosti (ovoce, ořechy, čokoláda).

Základní recept na vanilkovou zmrzlinu

Suroviny

1 litr 30% smetany (vychlazené!)

250 g moučkového cukru

2 lžičky vanilky nebo vanilkového aroma

špetka soli

Postup

1 Zmrzlinovací mísu nechejte cca 15 hodin v mrazáku na nejvyšší chladicí výkon. Čím ledovější mísa je, tím rychleji dosáhnete ideální konzistence připravované zmrzliny. Všechny přísady mějte vždy vychlazené. Druh smetany, který použijete, bude určující pro konečnou chuť a konzistenci – čím tučnější smetana, tím jemnější a krémovější zmrzlina bude!

2 Všechny přísady nejdříve smíchejte v míse. Není potřeba šlehat dlouho, nesmí vám vzniknout šlehačka! Stačí vyšlehat tak, aby vznikla jednolitá tekutá směs. Připravenou tekutou pak nalijte do nádoby zmrzlinovače a nechte jej připravenou směs zpracovávat cca 15–20 minut.

3 Jakmile dosáhnete požadované konzistence, přístroj vypněte a zmrzlinu můžete buď rovnou servírovat, nebo uložit do mrazáku pro pozdější použití, případně pro dosažení tužší konzistence, než které jste dosáhli pomocí zmrzlinovače (každý přístroj je jiný, a výsledná konzistence zmrzliny se může lišit)

4 Pevné přísady (čokoláda, oříšky, ovoce) je vhodné přidávat až zhruba 2 min. před koncem míchání, kdy už je zmrzlina dostatečně tuhá.

Mixér místo zmrzlinovače

Pokud se vám nechce pořizovat nový přístroj pro výrobu zmrzliny, můžete do práce zapřáhnout svůj mixér. Zmrzlinu pak snadno připravíte např. z mraženého ovoce.

Mango zmrzlina

Můžete například nakrájet mango na kostky a dát na 4–6 hodin do mrazáku, poté mražené kousky manga vložte do mixéru, přidejte několik lžic kokosového mléka a mixujte do krémové konzistence. Nemixujte příliš dlouho, aby vám hmota nezačala zbytečně povolovat. Stačí chvilka. Podle chuti můžete přisladit. Servírovat pak můžete s kousky pistáciových oříšků, mraženým ovocem nebo zalité čokoládovým toppingem.

Ananasová zmrzlina

Ananas oloupejte a nakrájejte na menší kostičky, vložte do mrazáku a nechte mrazit nejlépe přes noc. Druhý den vhoďte zmrzlý ananas do mixéru, přidejte šťávu z jedné limetky, hrst máty a vše rozmixujte do hladké konzistence. Podle chuti můžete opět přisladit.

Malinová zmrzlina

Mražené maliny zalijte trochou mandlového mléka (nebo smetanou, pokud vám nedělají potíže mléčné výrobky) a rozmixujte do hladké konzistence. Tímto způsobem si připravíte zmrzlinu z jakéhokoli oblíbeného ovoce.

Tipy na závěr

Pro výrobu zmrzliny můžete použít kromě smetany také kondenzované mléko, kromě klasických příchutí (čokoláda, vanilka) můžete vyzkoušet také Matcha zmrzlinu (přidáním 2 lžiček prášku čaje Matcha), bazalkovou zmrzlinu (přidáním bazalkového sirupu, který připravíte povařením nasekaných lístků bazalky s cukrem a trochou vody), mátovou zmrzlinu, kokosovou zmrzlinu apod.

Zdroj: Názor autora, foodiecrush.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat