Prostreno.cz

Dokonalé slané palačinky na tři způsoby

Staří Řekové a Římané jedli palačinky připravené z pšeničné mouky, olivového oleje a sraženého mléka slazené medem, během anglické renesance pak byly palačinky dochucovány různým kořením, růžovou vodou, sherry a jablky.

O palačinkách ve své poezii psali již starověcí řečtí básníci Cratinus a Magnes. Shakespeare zase palačinky zmiňuje ve svých slavných hrách. Historie palačinek však údajně sahá mnohem dále, a v podstatě nikdo přesně neví, jak vlastně vznikly.

Co se však názvu „palačinka“ týče, ten se poprvé objevil v 15. století, v Americe se pak v 19. století stal standardem. Dříve se jim říkalo např. indické koláče nebo grilované koláče. Těsto na palačinky se připravovalo především z pohanky nebo kukuřičné mouky.

Navzdory svému potenciálu jsou palačinky známé především jako sladké jídlo, dochucované marmeládou, tvarohem, oříškovou pomazánkou, ovocnou zavařeninou nebo javorovým sirupem.

My si však dnes ukážeme několik způsobů, jak si palačinky připravit na slaný způsob, jako skvělý oběd nebo večeři.

Základní recept

Suroviny

1 ½ hrnku mouky

zarovnaná lžička jedlé sody

½  lžičky soli

1 ¼ hrnku mléka nebo vody

1 vejce

3 lžíce rozpuštěného másla

Postup

1 Do mísy prosejte mouku, přidejte jedlou sodu a sůl, přimíchejte mléko (nebo vodu), vejce a rozpuštěné máslo a vše smíchejte do hladkého polotekutého těsta.Každá mouka saje jinak, proto si množství vody či mléka upravte. Výsledné těsto se musí dát hezky a rovnoměrně rozlít a rozetřít po pánvi.

2 Pánev s malým množstvím oleje nebo ghí zahřejte na středně vysokém ohni. Pokud máte pánev s nepřilnavým povrchem, tuk můžete zcela vynechat.

3 Těsto nalévejte na pánev až tehdy, když je důkladně a rovnoměrně nahřátá. Pro nahřátí nepoužívejte nejvyšší výkon, palačinky byste spálili. Stačí cca 60 % výkonu sporáku. Naběračku palačinkového těsta pak nalijte na povrch pánve a pomocí špachtle rozetřete po celém povrchu pánve. Jakmile se budou okraje palačinky mírně nadzvedávat, palačinku otočte a dopečte z druhé strany.

Bezlepkové varianty

Pro přípravu palačinek můžete použít v podstatě jakoukoli mouku. Nejlépe se vám podaří z klasické pšeničné mouky, špaldové nebo semoli. Skvělé jsou však i z ovesné mouky.

Pro přípravu bezlepkové varianty doporučujeme především pohankovou nebo rýžovou mouku. Velmi skvělých výsledků dosáhnete i s použitím čirokové mouky, ovšem je potřeba palačinky otáčet až po důkladném propečení první strany, jinak se budou trhat.

Chedar a špenát

Pro přípravu této varianty slaných palačinek si připravte strouhaný chedar a lístky špenátu orestované na pánvi na troše másla s česnekem, solí a pepřem. Ještě horkou palačinku posypejte nastrouhaným chedarem (nebo jiným oblíbeným sýrem), naneste vrstvu restovaného špenátu a zaviňte. Nechejte chvíli odležet, aby sýr stihl povolit a provonět celou palačinku.

Hříbky a parmazán

Na pánvi orestujte hříbky na másle, přidejte sůl, bylinky a pepř, a chvíli poduste. Zalijte trochou smetany a posypejte parmazánem. Ztlumte oheň, a ještě chvíli celou směs míchejte, dokud vám nevznikne omáčka.

Touto směsí pak naplňte připravené palačinky a složte 2× napůl do tvaru trojúhelníku. Posypejte zlehka parmazánem a ozdobte bylinkami (například čerstvou bazalkou nebo tymiánem).

Olivy a balkánský sýr

Ještě horké palačinky posypejte rozdrobeným balkánským sýrem, ozdobte oblíbenými bylinkami nebo grilovacím kořením s chilli a přidejte na kolečka nakrájené černé olivy a lístky čerstvé bazalky. Složte napůl a ještě chvíli nechejte na rozehřáté pánvi dojít, aby se sýr uvnitř palačinky důkladně rozpustil.

Variant je spousta, slané palačinky můžete naplnit vším, co vám chutná… například také: kozím sýrem, šunkou, prosciuttem, tofu apod.

Pokud máte vlastní recept, čím si vylepšujete slané palačinky, podělte se s námi v komentářích.

Zdroje: www.en.wikipedia.org/wiki/Pancake, názor autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat