Prostreno.cz

Úžasný bezlepkový ostružinový koláč

Pozdní léto se tradičně nese ve znamení zlatavého obilí na polích, lánech slunečnic kývajících se v lehkém větru, dozrávajících švestek a jablek v sadech, a tmavnoucího černého bezu na loukách.

Jestli jsme jako děti něco milovali ještě více než letní dovádění na koupališti, tak to bylo právě ochutnávání všeho, co zrovna během léta dozrávalo, a ještě lépe, pokud to babička zapekla do svých koláčů, které na nás po příchodu z venkovního letního dobrodružství vždycky čekaly na stole. Ať už se jednalo o klasický kulatý koláč z kynutého těsta nebo bublaninu, jedno bylo vždycky jisté: po pár minutách nezbylo na pečicím plechu po koláči ani památky.

Dnešní recept je inspirován létem, prázdninami a je určen především pro ty, kdo mají alergii na lepek, případně pro ty, kdo chtějí zkusit něco nového. Recept je odlehčený, téměř bez tuku, a především: z přirozeně bezlepkových surovin, tudíž bez zbytečných škrobů.

Pro pečení sladkého bezlepkového pečiva se nejlépe hodí: jáhlová mouka, rýžová mouka a pohanková mouka (ideálně z mechanicky loupané pohanky, ne celozrnná). Aby pečivo nebylo suché, velkou službu vám v tomto případě prokáže kokosová mouka (případně mouka z jiných ořechů), kterou nahradíte zhruba čtvrtinu celkového množství mouky.

A pokud chcete pečivo obohatit o bílkoviny, můžete do koláče přidat také odměrku vegan proteinu. Klasický protein vyrobený z mléka se pro pečení nehodí, neboť byste jej v kombinaci s větším množstvím sacharidů v mouce špatně trávili. Veganský protein je obvykle vyráběn z rýže a luštěnin, které se dohromady tráví velmi dobře a v těstu, které je rovněž z rýžové mouky či jiných obilovin žádnou zátěž nepředstavuje.

Bezlepkový ostružinový koláč

Suroviny

200 g mouky dle vlastního výběru

(můžete použít i kombinaci, např. 100 g jáhlové + 100 g rýžové)

50 g kokosové mouky  (případně mandlové apod)

50 g vegan proteinu  (lze vynechat)

2 bílky

400 ml vody

½ lžičky jedlé sody

Vanilka, skořice

Ostružiny, maliny

Postup

1 Veškeré sypké přísady smíchejte v míse. Pokud použijete ochucený a oslazený veganský protein, již nepřidávejte cukr. Pokud jste protein vynechali, oslaďte těsto trochou třtinového nebo kokosového cukru. Přidejte pár kapek vanilkové esence a skořici. Přidejte bílky a za stálého promíchávání postupně přilévejte vodu.

2 V případě použití kokosové mouky nikdy není jisté, kolik vody budete nakonec potřebovat. Každá mouka saje jinak a u kokosové to platí dvojnásob. Těsto by mělo mít konzistenci bláta. Pokud chcete mít koláč extra nadýchaný, z bílků ušlehejte sníh a přidejte jej do těsta až na samotném konci.

3 Menší kulatou koláčovou formu vyložte pečicím papírem a těsto pomocí stěrky rovnoměrně rozprostřete po celé ploše pečicí formy.

4 Okraje nechte trochu vyšší, aby se vám ostružiny neroztekly všude okolo, ale zůstaly hezky ve středu koláče.

5 Poté korpus ozdobte štědrou vrstvou ostružin (a případně také malin), zlehka posypejte kokosovým nebo třtinovým cukrem, aby při pečení vytvořil lehkou karamelovou vrstvu, a vložte do trouby předehřáté na teplotu 180 stupňů Celsia.

6 Pečte cca 40 minut, nebo dokud nebude těsto propečené a na okrajích zlatavé. Pro jistotu použijte trik se špejlí 😊

7 Koláč po upečení vyjměte z trouby a nechejte vychladnout i s pečicím papírem na mřížce.

8 Papír zpod koláče snadno odstraníte po vychladnutí. Koláč pak podeberte širokou obracečkou a papír postupně stahujte, dokud se neodlepí ze všech částí.

9 Krájejte až po vychladnutí. Bezlepkové pečivo má tendenci se trhat a lepit na nůž, když je horké.

Zdroj: názor autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat