Prostreno.cz

Sýr Halloumi má jedinečné vlastnosti

Sýr halloumi je polotvrdý, nezralý solený sýr, který se tradičně vyrábí z ovčího mléka na řeckém ostrově Kypr. Halloumi lze jíst syrový, ovšem absolutně vynikající je v tepelně zpracované podobě. Má vysokou teplotu tání, proto je vynikající pro grilování nebo smažení.

Má jedinečnou chuť i texturu. Je pevný, slaný a na rozdíl od fety, se kterou bývá někdy srovnáván, má hladší strukturu. Právě jedinečná textura a chuť tohoto sýra je to, co jej činí tak univerzálním a vysvětluje jeho rostoucí popularitu. Lze jej přidat do salátů, polévek, tortily, hamburgerů nebo plněných topinek a dalších. Pokud Halloumi ugrilujete (usmažíte či upečete) objeví se jeho skutečná lahodná chuť. Promění se v pikantní pochoutku, která je zvenku křupavá a uvnitř mazlavá.

Vysoký obsah bílkovin

Silnější plátek sýru Halloumi (cca 25 gramů) obsahuje pět gramů bílkovin. Pravidelná konzumace dostatečného množství potravin bohatých na bílkoviny je důležitá pro celou řadu funkcí v těle, včetně budování svalové hmoty či podpory vstřebávání živin a stabilizace hladiny cukru v krvi.

Halloumi nemusí být nutně považováno za nejkvalitnější protein z důvodu obsahu soli a nasycených tuků, ovšem jeho střídmá konzumace může být velice prospěšná.

Zdroj vápníku

Sýr halloumi slouží rovněž jako dobrý zdroj vápníku. Obsah vápníku v grilovacím sýru samozřejmě závisí na způsobu zpracování, nicméně 80 procent vápníku obsaženého v sýru pochází z molekul kaseinu.

Víme, že vápník je klíčovou živinou v našem těle a udržování adekvátní hladiny je důležité. Konzumace potravin s vysokým obsahem vápníku může pomoci podpořit zdraví srdce a kostí.

Jak vybírat sýr halloumi

Z hlediska výživy není mezi různými druhy halloumi velký rozdíl. Pokud jste citliví na kravské mléko, zkuste si koupit halloumi vyrobené z ovčího nebo kozího mléka. Některé supermarkety nabízejí „light halloumi“ se sníženým obsahem tuku, ovšem obsah nasycených tuků a solí je stále značný. Některé značky nahrazují obsah tuku přidaným cukrem, proto si tyto informace řádně zkontrolujte na obalu sýra.

Na co si dát pozor

Halloumi je slaný sýr, takže pokud ho jíte v nadměrném množství, můžete si v těle zbytečně navýšit obsah sodíku. To znamená, že i u sýru halloumi by se mělo dodržovat pravidlo: všeho s mírou a při přípravě pokrmů již nepřidávejte žádnou další sůl.

Jak používat

Kostičky sýru halloumi můžete přidat do polévky z dýně Hokkaido, společně s opečenými dýňovými semínky a bazalkou. Skvěle oživí také jakýkoli zeleninový salát, stačí nastrouhat na nudličky a těmi pak ozdobit vrch salátu. Halloumi můžete také nakrájet na plátky a zapéct v pita chlebu (chléb pita rozkrojte napůl, naplňte jej sýrem, přidejte trochu bazalky či pesta a vše pak společně zapečte v panini grilu). Nejoblíbenější způsob užití v kuchyni je ovšem grilovaný halloumi.

Grilovaný halloumi

Postup

1 Předehřejte venkovní gril nebo grilovací pánev na teplotu přibližně 200 stupňů.

2 Halloumi nakrájejte na centimetrové plátky. Jakmile máte gril řádně předehřátý, rozložte plátky halloumi na gril a nechejte je opékat. Každý plátek přetočte asi po 3 minutách, nebo jakmile se objeví zlatavě hnědé proužky od povrchu grilu. Grilujte z druhé strany (opět cca 3 minuty) a poté vyjměte z grilu.

3 Výsledkem je teplý, slaný, chuťově výrazný grilovaný sýr s konzistencí žvýkačky, ideální pro všechny typy použití.

4 Halloumi můžete použít také jako součást zeleninových špízů a opéct je společně na grilu, nebo položte plátek halloumi na kloubouček žampionu Portobello a máte skvělou náplň do nevšedního burgeru.

Zdroje: Draxe.com, healthyline.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat