Prostreno.cz

Kardamom v kávě nakopne vaše zdraví

Pokud jste skutečně velkým milovníkem kávy, káva vás provází vašimi všedními i nevšedními dny, neodoláte žádné příležitosti ochutnat různé druhy kávy od tradičních způsobů přípravy až po ty méně známé, a z každého výletu si kromě poznávání místa odnášíte také dojmy z ochutnávání místní kávy, jistě se k vám dostala také káva s kardamomem.

Pokud byste si udělali malý průzkum o historii přidávání kardamomu do kávy, zjistili byste, že to vlastně není nic nového! Tento způsob ozvláštnění kávy se používá na celém Blízkém východě a v jihovýchodní Asii. V podstatě na všech místech, kde se pěstuje kardamom.

Nejen indická kuchyně

Kardamom je koření obvykle používané v indické kuchyni, ovšem své místo si našel i v přípravě arabské kávy. Kardamom dodává kávě květinovou chuť a v kombinaci s mlékem a cukrem (v tradiční orientální verzi) vytváří krémový a lahodný nápoj. Kromě úžasné chuti má kardamom v kávě mnoho zdravotních výhod. Díky své bohaté chuti a vůni, a díky svým terapeutickým a zdravotním vlastnostem je kardamom jedním z nejcennějších koření na světě. Kardamomová káva je variantou běžné kávy, která má však slavnostní nádech a v Orientu se obvykle používá pouze při zvláštních příležitostech a svátcích. Jedním z důvodů byla vždy vysoká cena tohoto koření.

Zdravotní přínosy přidání kardamomu do kávy

Jedním z důvodů, proč byl kardamom tak cenný, jsou jeho zdravotní přínosy pro organismus. Kardamom obsahuje mnoho látek, které mají protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti. Podle ajurvédy dokonce snižuje negativní účinky kofeinu v těle a snižuje kyselotvorný účinek kávy.

Diuretikum

Kardamom je diuretikum, které pomáhá vyplavovat toxiny z těla. Pokud zkombinujete tento účinek s močopudnými účinky kávy, získáte silnou kombinaci, která vám může pomoci snížit zadržování vody v těle. Lze tedy s nadsázkou říci, že díky konzumaci kávy s kardamomem budete štíhlejší, ovšem i toto závisí na pravidelném pohybu. Kardamom v kávě vám pouze pomůže s rychlejším vylučováním přebytečné vody, tedy se může dost dobře stát, že po takové kávě budete chodit na toaletu častěji než obvykle.

Může pomoci při zažívacích problémech

Kardamom se na Blízkém východě používá pro své léčebné účely již tisíce let. Tyto léčebné účely jsou obvykle spojovány s trávením, kde kardamom pomáhá předcházet či zamezit nevolnosti, zvracení a nadýmání. Zábavným paradoxem je i to, že lidé, kteří si stěžují na horší zažívání či překyselení žaludku následkem častého pití kávy, mohou tento negativní účinek snížit právě přidáním kardamomu do svého běžného šálku kávy. Ten totiž zmírní kyselost kávy a pomůže s trávením.

Jaký kardamom do kávy použít

V obchodech narazíte na celou řadu různých druhů kardamomu, ale nejběžnější verzí a tou, kterou byste měli použít ve své kávě, jsou zelené kardamomové lusky, které najdete na pultech ve většině obchodů se zdravými potravinami nebo orientálním zbožím. Zcela nevhodným druhem kardamomu k přípravě kávy je černý kardamom. Černý kardamom má totiž zcela jinou chuť než zelený kardamom. Jeho chuť je kouřová, mírně nahořklá, a někdy připomíná dokonce mátu. Černý kardamom přebije přirozenou chuť vaší kávy a dodá jí zcela jinou chuť, což je přesně to, co nechcete, protože při pití kávy jde o její přirozenou chuť především. Zelený kardamom má oproti tomu velice jemnou květinovou vůni a aroma, které vaší kávě dodá chuť podobnou dezertu.

Jak na přípravu

První věc, kterou musíte udělat, je rozdrtit kardamom v hmoždíři (ne v mlýnku!), takto totiž naplno vynikne jeho aroma. Můžete použít také mletý kardamom, ale vůně nebude stejná a pro určité způsoby zpracování bude příliš jemná. Pro přípravu kávy můžete použít následující poměr: 60 mleté kávy + 8 rozdrcených lusků kardamomu. Takto připravenou směs dobře promíchejte, aby byla homogenní a uschovejte v uzavíratelné nádobě. Směs kávy a kardamomu pak používejte běžným způsobem, jako by to byla klasická mletá káva, na kterou jste zvyklí.Můžete připravovat pomocí French Pressu, přístroje na espresso, překapávanou kávu nebo dokonce i formou „cold brew coffee“ čili za studena luhované kávy. Poměr kardamomu v kávě můžete libovolně uzpůsobit podle vlastních chuťových preferencí. Cílem je, aby dotek kardamomu byl dokonale rozeznatelný, aniž by zakrýval charakteristické aroma kávy.

Zdroje: coffeeinformer.com, coffeemaker.top






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat