Prostreno.cz

Delikátní piniové oříšky jsou bohaté na živiny

Piniové oříšky nejsou vlastně ani tak oříšky, jedná se totiž o jedlá semena borovic. Svým tvarem připomínají slzy, a nejčastěji se s nimi můžete setkat v pestech či v italských pokrmech.

Piniové ořechy jsou jedny z nejdražších ořechů na trhu, vzhledem k náročnosti pěstování i sběru (obzvláště získávání semen z jejich ochranného obalu). Semena borovic v šiškách dozrávají asi 18 měsíců. Vzhledem k tomu, že jsou semena připravena ke sklizni již zhruba 10 dní předtím, než se šiška vůbec začne otevírat, je velmi obtížné je získávat. Aby se proces urychlil a usnadnil, šišky se vloží do pytlovinového sáčku a nechají se přibližně 20 dní schnout na slunci. Poté se šišky rozdrtí, aby se semena uvolnila, a následně ručně oddělovala od zbytků šišky, což je časově velice náročná práce vyžadující velkou míru trpělivosti. Šiška totiž není jediným obalem. Každý piniový ořech má druhou skořápku, kterou je třeba před konzumací odstranit. 

Tímto jsme si tedy vysvětlili základní fakta o původu, i důvody, proč tuto delikatesu nekoupíte zrovna za hubičku. Čím jsou ale piniové oříšky tak zvláštní? A jak vlastně chutnají?

Delikátní svou chutí, bohaté na živiny

Piniové oříšky mají v syrovém stavu delikátní, jemně nasládlou máslovou chuť.  Mají také typicky jemnou strukturu. Konzumují se většinou syrové, po upražení pak mají ještě výraznější chuť a jsou křupavější. Kromě své lahodné chuti nabízejí také celou řadu důležitých látek pro vaše tělo jako vitamin A, D, C, E, K, mangan, fosfor, draslík, vápník, hořčík, železo, zinek, mono-nenasycené kyseliny, bílkoviny, vitaminy ze skupiny B (thiamin, niacin, riboflavin, pyridoxin a kyselinu listovou), lutein a další složky. Piniové oříšky jsou oblíbené v mnoha kulturách po celém světě, a rovněž jsou známé pod mnoha jmény. Nejoblíbenější použití je samozřejmě v pestu nebo v salátech. V různých zemích světa však na ně můžete narazit také v sendvičích, koláčích, chlebu, pizzách, sušenkách, cukrovinkách a dokonce i ve zmrzlině.

Další benefity

Všeobecně vzato jsou veškerá semena a ořechy výživovou bombou s celou řadou pozitivních účinků na tělo. A stejně tak u všech platí pravidlo: všeho s mírou. Pokud to tedy s konzumací piniových oříšků nepřeženete (max. 20–30 g denně), oceníte je především pro svou výbornou stravitelnost a zlepšení trávení. Dále posilují srdce a cévy, snižují LDL cholesterol, pomáhají proti svalovým křečím a premenstruačním potížím, zklidňují nervy, pomáhají při chudokrevnosti a při špatném hojení ran a díky obsahu luteinu jsou velice vhodné pro zdravé oči, pokožku i nehty.

Kde je zakoupíte?

Nejlepší způsob, jak si pořídit opravdu kvalitní piniové oříšky, je navštívit specializovaný obchod s ořechy a semínky, případně zdravou výživu nebo obchod s orientálním zbožím. Širokou nabídku kvalitních surovin také nabízejí různé e-shopy, záleží na tom, jaký způsob nákupu preferujete. Piniové oříšky již zdaleka není tak těžké sehnat, jak tomu bývalo dříve.

Zdroje: thespruceeats.com, celostnimedicina.cz






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Lasagne

(2 hlasů)

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat