Prostreno.cz

Pečení zdravých vánočních pohankových muffinů

Pokud se o letošních svátcích rozhodnete vyzkoušet kromě klasického pečení vánočky i něco trochu atypického, rádi se s vámi podělíme o recept na sváteční snídaňové perníkové muffiny, které ocení nejen lidé s alergií na lepek, ale také vyznavači zdravého životního stylu.

Muffiny jsou totiž z pohanky, a ukrývají v sobě samé zdravé dobroty. Potěšíte jimi jak děti při snídani, tak nečekanou návštěvu, které k muffinům můžete nabídnout kávu, teplé kakao nebo čaj Rooibos. Chuť pohanky je lehce oříšková, výborně se tedy doplňuje se skořicí nebo perníkovým kořením. Proto se skvěle hodí pro pečení sladkého pečiva jako jsou bábovky, perníky, bublaniny, anebo v tomto případě muffiny.

Vánoční pohankové muffiny

Ingredience

250 g másla

150 g třtinového cukru

3 lžíce rumu

lžíce citronové šťávy

4 vejce

350 g pohankové mouky

1 a půl lžičky jedlé sody

1/2 lžičky skořice

1/2 lžičky perníkového koření

Dle chuti: vlašské ořechy, sušené brusinky, kandovaná pomerančová kůra

Postup

1 V míse (nebo v kuchyňském robotu) vyšlehejte změklé máslo s cukrem, přidejte žloutky a rum (případně citronovou šťávu).

2 Do tekuté směsi pak postupně přisypávejte suché přísady, tedy mouku smíchanou s jedlou sodou, skořicí a perníkovým kořením.

3 V druhé míse si zvlášť vyšlehejte vaječné bílky v tuhý sníh, který poté opatrně stěrkou vmíchejte do těsta.  Pokud chcete recept ještě vylepšit, přidejte do těsta hrst nasekaných vlašských ořechů, sušených brusinek a pomerančové kůry. Obzvláště chutnou variantu získáte, pokud přidáte rozinky namočené přes noc v čerstvě vymačkané citronové šťávě.

4 Připravené těsto pak nalijte do pečicí formy na muffiny vystlané košíčky (zvolte nějaké s vánoční tématikou).

5 Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 25–30 minut, dokud muffiny nezezlátnou. (každá trouba peče jinak, proto pečivo hlídejte, ideálně použijte trik se špejlí).

6 Muffiny po upečení nechte vychladnout na mřížce. Můžete ozdobit rozpuštěnou čokoládou a libovolným druhem sypání či oříšky.

Tipy

Pokud chcete recept ještě vylepšit, přidejte do těsta hrst nasekaných vlašských ořechů, sušených brusinek a pomerančové kůry. Obzvláště chutnou variantu získáte, pokud přidáte rozinky namočené přes noc v čerstvě vymačkané citronové šťávě. 

Pro ještě zajímavější efekt můžete do poloviny těsta přidat také pár lžic holandského kakaa, a střídavým litím světlého a tmavého těsta do formiček vytvořit mozaiku. 

Pokud s pohankovou moukou začínáte, doporučujeme zvolit mouku z mechanicky loupané pohanky. Pokud totiž nejste na chuť pohanky příliš zvyklí, vyhněte se celozrnné mouce, která je chuťově velmi výrazná. Nejlepší zkušenosti máme s pohankovou moukou od Šmajstrly, která má nejlepší vlastnosti pro pečení (názor autora).

Zdroje: názor autora, eatthis.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat