Prostreno.cz

Čokoládová bomba do zimních dní

Co zahřeje v zimě nejlépe? Horká čokoláda? A že jste mysleli spíše na svařené víno nebo grog? Nevadí. Protože my pro vás máme tip na horkou čokoládu s kapkou alkoholu, které letošní zimu rozhodně neodoláte!

Mezinárodní kultura pití horké čokolády je velmi různorodá. Pokud si objednáte „horkou čokoládu“ v různých zemích světa, dostanete pokaždé nápoj, který se jeden od druhé značně liší chutí i konzistencí. I když instantní produkty, kterými lze poněkud složitější přípravu klasické čokolády zjednodušit, jsou stále oblíbené, začínají převládat pokusy o napodobení tradičního receptu.

Originál z Mexika

V původní vlasti čokolády, v Mexiku, ale staré tradice přežily po staletí. Zatímco čokoláda ve své pevné formě je rozšířená jen málo, je horká čokoláda dodnes připravována podle téměř stejných receptů jako v dobách Mayů a Aztéků. Hojně se používají čokoládové tablety vyrobené z mletých kakaových bobů, většinou ještě dochucené skořicí a mandlemi.

Čokoláda na lžíci

Ve Španělsku – zemi, která přinesla kakaové boby do Evropy, má horká čokoláda status národního nápoje. Nejoblíbenější snídani tak tvoří „chocolate noc churros“ – tedy koblihy s horkou čokoládou. Ve španělském stylu je horká čokoláda tmavě hnědý, hustý nápoj tvořený z mléka a hořké čokolády, obvykle ještě dochucený vanilkou. Podobně hustá je čokoláda i v Itálii. Další variantu najdete v Rakousku, kdy se horká čokoláda na vídeňský způsob zahušťuje šlehaným vaječným žloutkem a zdobí smetanovou čepicí. Podobně se připravuje i ve Švýcarsku, kde ale zase přidávají špetku soli.

Všechny tyto varianty mají konzistenci, která spíše zasytí, než že by se dala lehce vypít.

Horká čokoláda nejen pro děti

Že je u nás horká čokoláda oblíbenou pochoutkou hlavně u dětí, je známo. Rodiče asi raději zvolí grog nebo punč. Ale co skloubit čokoládu s alkoholem? Nebojte se, nechceme vám nabídnout starou známou kombinaci kakaa a rumu. Ale už jste někdy smíchali horkou čokoládu s červeným vínem? To lahodně nezní, to lahodné je! A celé to má (alespoň teoreticky) pozitivní vliv na naše zdraví. Koneckonců existují studie, které dokazují, že malá sklenka vína denně podporuje krevní oběh a takzvané flavanoly – to jsou sekundární rostlinné látky v tmavé čokoládě, která chrání srdce.

Na super lahodnou směs vína a čokolády nic víc nepotřebujete. Jednoduše rozpusťte asi 70 gramů čokolády ve 300 ml horkého mléka a vmíchejte asi 200 ml teplého červeného vína. Ozdobit si ji můžete kopečkem šlehačky. Tak na zdraví!

Zdroj: goccus.com, eatthis.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat