Prostreno.cz

Nejlepší sýr na světě pochází ze Španělska

Naše planeta má nový nejlepší sýr – alespoň podle 33. ročníku World Cheese Awards pořádaného v rámci Mezinárodního sýrového festivalu, který se konal ve španělském Oviedu. Proč má přes střed černý pruh?

Nejkrásnější dívka planety, nejrychlejší nebo nejsilnější sportovec, nejúspěšnější zpěvák s působivým množstvím prodaných alb… Spousta anket, řebříčků a událostí vinou covidu-19 a pandemie na čas zmizela ze světa. Stejně jako tomu bylo u World Cheese Awards 2021. Loni se po nejlepším sýru planety nepátralo, ale letos je vítěz jasný.

Šokovaní sýraři

Olavidia, měkký kozí sýr od španělského výrobce Quesos y Besos (Sýry a polibky), se umístil na prvním místě seznamu 4 079 přihlášených účastníků ze 45 zemí světa. A sluší se uvést, že se jedná o poctivou práci šikovných ručiček. „Jsme malé a skromné sýrařství v Jaén,“ řekla pro CNN Silvia Pelaez, hlavní sýrařka společnosti, ve které pracuje pouhých šest zaměstnanců.

„Sýr vyrábíme necelých pět let, takže by nás nikdy ani nenapadlo, že bychom mohli tak brzy vyhrát největší světovou cenu,“ řekla nadšená vítězka s tím, že všechno, co se v malé firmě sídlící v autonomním společenství Andalusie děje, je inspirováno láskou k rodině. Zřejmě je to dost znát. Na hodnotící členy poroty Olavidia udělala velký dojem!

Zajímavostí je olivový popel

Britský porotce Jason Hinds uvedený kozí sýr označil za originální. „Je mastný, svůdný, měkký, hřejivý a uklidňující,“ uvedl a vyzdvihl hlavně výrazný černý pruh na sýru. Ten je tvořen vrstvou olivového popela, se kterou zraje. Olavidia přebírá pochodeň od Rogue River Blue, který byl prvním americkým sýrem, který získal titul, když se ceny naposledy konaly v Bergamu v Itálii v roce 2019.

Které druhy sýra znají Češi?

V každém případě se jedná o neuvěřitelný výkon. Vyniknout mezi více než 4 000 sýry ze všech koutů světa je snem všech drobných farmářů. Třeba sýr s černým pruhem taky ochutnáte. Průměrný Čech ročně sní 14 kilo sýra. Mezi nejznámější druhy, které našinci znají, patří hermelín, eidam, niva či třeba mozzarella. Za hranicemi, nebo při nějaké společenské události, ale rádi ochutnají něco cizokrajného.

Optimální denní dávka

Obecně jsou sýry vynikajícími zdroji kvalitních bílkovin, na druhou stranu obsahují vyšší množství soli, která může být riziková pro osoby s kardiovaskulárními problémy. V případě, že patříte k milovníkům těchto mléčných dobrot, měli byste se držet denní dávky přibližně asi 100 g sýra denně.

Zdroje: foodandwine.com, aktin.cz





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat