Prostreno.cz

Chutné a ihned měkké vánoční perníčky

V každém receptu na perníčky se doporučuje, abyste je pekli několik dní předem a nechali je pořádně rozležet (ideálně v sáčku s krajícem chleba či kouskem jablka)... V opačném případě jsou perníčky tvrdé a s největší pravděpodobností byste si na nich vylámali zuby.

Rovněž se samotným těstem někdy bývá potíž, lepí se na váleček, trhá se při vykrajování, a kroutí se při pečení. Ne však s tímto receptem. Co se týče složení, nenajdete zde žádnou speciální ingredienci a nebudete potřebovat ani žádný tajemný přípravný rituál. Stačí vám zcela běžné suroviny.

Měkké vánoční perníčky

Ingredience

400 g hladké mouky

140 g cukru moučka

50 g másla

2 vejce

2 lžíce dobrého tekutého medu

1 lžička jedlé sody

1 lžička perníkového koření

1 žloutek na potření po upečení

Postup

1 Máslo, vejce a med vyšlehejte v míse, dokud vám nevznikne jednolitá tekutá hmota. Pokud jste hrdými majiteli kuchyňského robotu, zapřáhněte do práce jeho, a mezitím si uvařte kávu. 

2 Do mísy s tekutou hmotou pak postupně přisypávejte mouku (kterou jste mezitím v jiné míse smíchali s cukrem, jedlou sodou a kořením). Tedy jinak řečeno: do tekutých přísad postupně přimíchejte ty sypké.

3 Těsto důkladně míchejte, dokud nevznikne jednotná tuhá hmota, která se nelepí na stěny mísy.

4 Pokud má těsto konzistenci bláta nebo se stále lepí, přidejte trochu mouky. Každá mouka saje jinak, a různých výsledků docílíte s „dvounulkou“ než například se špaldovou moukou či bezlepkovou. To je jasné.

5 Jakmile tedy docílíte kompaktní hmoty, hnětejte hotové těsto ještě cca 5 minut, dokud nebude těsto zcela poddajné asi jako pružná plastelína. Pokud těsto připravujete v kuchyňském robotu, je to přesně ta fáze, kdy do akce zapojíte hnětací hák. Pokud nemáte litinový robot s těžkou základnou, nýbrž lehčí plastový model, může vám při hnětení tuhého těsta „pochodovat“ po kuchyňské lince. Proto jej při pití kávy hlídejte, aby vám neutekl na okraj kuchyňské linky, a následující scénář si asi sami domyslíte.

6 Hotové těsto zabalte ho do mikrotenové fólie a nechte přes noc odležet v lednici.

7 Další den nechejte těsto chvíli při pokojové teplotě povolit a připravte se na pečení:

8.Troubu předehřejte na 160 °C a plech vyložte papírem na pečení.

9. V malé misce vidličkou rozmíchejte žloutek s jednou lžící vody z kohoutku.

10. Těsto vyválejte na pomoučněném vále na tloušťku asi půl centimetru a vykrajujte libovolné tvary. Skládejte na plech a pečte (v důkladně vyhřáté troubě!) cca 8–10 minut a ihned po vytažení potřete horké kousky na horní straně rozšlehaným žloutkem, aby dostaly pěkný lesk.

11. Perníčky nechejte vychladnout na mřížce a teprve pak zdobte polevou.

Poleva

Ingredience

1 bílek

20 dkg moučkového cukru (dvakrát prosátého)

1 lžička solamylu

pár kapek citronové šťávy

Postup

1 V míse vyšlehejte bílek s cukrem, přidejte pár kapek citronu a solamyl. Solamyl se postará o to, aby byla poleva opravdu tuhá a „nespíjela se“. Je to spíše recept pro začátečníky, profesionálové to zvládnou i bez škrobu.  

2 Je potřeba uhlídat opravdu optimální poměr mezi cukrem a bílkem. Doporučujeme přidávat cukr opravdu postupně a v průběhu šlehání kontrolovat konzistenci polevy.

3 Poleva nesmí z metly stékat ale vláčně odpadávat. Než se pustíte do zdobení perníčků, udělejte si na zkoušku pár teček na papír, a pokud se nerozpijí dohromady, můžete začít se zdobením. Pokud se tečky stečou do sebe, obsah vraťte zpět do mísy, přidejte cukr, zamíchejte a zkuste znovu.

Zdroje: názor autora, eatthis.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat