Prostreno.cz

Křupavé pšenično-žitné placky s česnekem

Čerstvé domácí pečivo je základ spokojené domácnosti! Kdo by nemiloval tu vůni, která se line z trouby po celé kuchyni a ten úžasný pocit, když se zakousnete do čerstvého pečiva s křupavou kůrkou…

Domácí pečivo je velice snadné a po několika pokusech záhy zjistíte, že je to vlastně úplná hračka. Když si osvojíte přípravu základního těsta, můžete naplno rozvinou svou kreativitu a do těsta přidávat různé bylinky, koření či semínka, a vytvořit tak pokaždé jiný chuťový zážitek. Několik tipů na ozvláštnění takového pečiva si pro vás schováme na konec receptu. 

Křupavé pšenično-žitné placky s  česnekem                              

Ingredience  na 10 ks

kvásek

10 g vlažné vody

15 g čerstvého droždí

1 lžíce hladké mouky

těsto

200 g žitné mouky

300 g hladké mouky

200 g vlažné vody

50 g kysané smetany

60 g rozpuštěného másla nebo sádla

2 stroužky česneku prolisovaný/utřený

2 lžíce slunečnicových semínek

lžička soli

Postup

1 Nejdříve si z uvedených surovin připravte kvásek. V míse smíchejte všechny ingredience na kvásek, a nechejte chvíli odpočívat na teplém místě. Kvásek po chvíli začne pobublávat a nabývat na objemu.

2 Ve druhé míse si mezitím připravte všechny sypké suroviny na těsto a promíchejte. Poté přidejte zbylé ingredience (vodu, smetanu, máslo) a přidejte i vzešlý kvásek, česnek a semínka. Vše důkladně míchejte, dokud vám nevznikne pružné těsto, které se nelepí na stěny mísy.

3 Pokud máte k dispozici kuchyňský robot, nechejte jej těsto zpracovávat asi 5 minut pomocí hnětacího háku.

4 Hotové těsto pak nechejte další hodinku kynout v míse přikryté utěrkou. Po vykynutí rozdělte na 10 stejných částí.

5 Pomocí dlaně tvarujte placičky a tupou stranou nože vytvořte na vrchní straně vzorek mřížky nebo sluníčka (jako mají kaiserky). Potřete vajíčkem vyšlehaným s trochou mléka a posypejte mákem nebo kmínem.

6 Takto připravené placky přesuňte na plech s pečicím papírem a nechte ještě 20 min. dokynout.

7 Troubu si předehřejte na teplotu 220 stupňů. Jakmile je trouba pořádné vyhřátá, vložte do ní plech s pečivem a pečte asi 15 minut, aby se vytvořila křupavá kůrka.

Tip

Pokud chcete své pečivo ozvláštnit, přidejte do těsta lžičku kari koření a špetku chilli nebo lžičku grilovacího koření. Další variantou je 100 g sekaného špenátu (čerstvého nebo rozmraženého a odkapaného), případně můžete do těsta přidat stejné množství jemně strouhané mrkve.

Máte-li v pečivu rádi semínka, přidejte 2 lžíce dýňových semínek, konopných nebo lněných, případně můžete zkusit netradiční chuť v podobě dvou lžic nahrubo sekaných arašídů.

Zdroje: názor autora, foodbodylife (facebook.com/FoodBodyLife)






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat