Prostreno.cz

Chutná ricottová bábovka

Pokud vás o víkendu čeká rodinná návštěva, anebo si jen chcete upéct něco dobrého k nedělní kávičce, můžete vyzkoušet trochu neobvyklý recept na bábovku z ricotty.

Na rozdíl od běžného tvarohu či žervé je ricotta sladká, a nemá typický chuťový „ocásek“ mléčných výrobků. Připravuje se z ovčího, kravského či kozího mléka, ale oproti ostatním výrobkům z mléka má jen malé množství tuku, tudíž je ideální i pro ty, kteří si hlídají váhu.

Ricotta je totiž připravována ze syrovátky (zbylé při výrobě sýrů), díky čemuž obsahuje jen mezi 5 až 13 % tuku, a minimum kaseinu, tudíž je dobře stravitelná i při alergiích.

Bábovka připravená z ricotty nebude suchá jako běžné bábovky, bude vláčná a strukturou přesto nadýchaná. Množství cukru můžete libovolně upravit, stačit bude klidně i poloviční množství, pokud netrváte na běžné sladké chuti bábovky. Ricotta je totiž sladká sama o sobě, a v kombinaci s rozinkami a vanilkou bábovku osladí dostatečně.

Ricottová bábovka

Ingredience

250 g hladké mouky

200 g másla

150 g krupicového cukru

250 g ricotty

5 vajec

Jedlá soda nebo prášek do pečiva

Vanilkový extrakt

hrst rozinek nebo sušených brusinek

Postup

1 Nejprve si připravte rozinky (nebo brusinky). Odsypejte do hrníčku a zalejte vroucí vodou, přidejte lžíci rumu (nebo citronové šťávy) a nechte odležet zhruba hodinku, než rozinky nabobtnají.

2 Vejce rozklepněte do velké mísy (případně do mísy kuchyňského robotu, pokud máte k dispozici) a vyšlehejte metličkou. V případě použití kuchyňského robotu, použijte šlehací balonovou metlu a postupně navyšujte otáčky na maximum. Přidejte cukr, a ještě chvíli šlehejte do pěnové konzistence.

3 Poté postupně přilijte rozpuštěné máslo, po kouskách zašlehejte také ricottu.

4 Do této tekuté pěnové hmoty pak na závěr po částech přisypejte mouku, vanilku a prášek do pečiva.

5 Těsto by mělo mít konzistenci klasického třeného těsta. Pokud nemá, můžete přidat trochu vody (pokud je moc tuhé), či naopak přidat trochu mouky, pokud je příliš tekuté. Každý typ mouky totiž saje jinak, a rovněž každá ricotta může mít různé vlastnosti, podle výrobce.

6 Těsto přelijte do vymazané bábovkové formy a pečte (v předem vyhřáté!) troubě při teplotě 170 C, cca 50 až 60 minut. Míru propečení vyzkoušejte špejlí.

7 Po upečení nechejte cca 5 minut odstát, poté vyklopte a nechte vychladnout na mřížce.

8 Krájejte až po vychladnutí, jinak se vám může bábovka trhat a lepit na nůž.

Zdroje: názor autora, laformaggeria.com, jimezdrave.cz





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tagliatelle s hráškem

(5 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat