Prostreno.cz

Bezlepkový velikonoční mazanec

Mazanec k Velikonocům neodlučitelně patří, a pro ty z vás, kdo trpí alergií na lepek, anebo jen chtějí vyzkoušet něco nového, přinášíme tip na bezlepkovou variantu tohoto typického Velikonočního pečiva.

Pro přípravu můžete použít i hotovou bezlepkovou směs, která je však zbytečně drahá (80 Kč a více), a navíc obsahuje spoustu škrobu a zbytečných přísad, které se sice postarají o větší nadýchanost pečiva, ale nutričně jsou velmi nevyvážené.

Pokud tedy chcete svému tělu dodat také nějaké živiny a připravit si zdravější verzi mazance, sáhněte po přirozeně bezlepkových moukách (pohanková, jáhlová, rýžová, čiroková apod.).

Kynuté těsto z přirozeně bezlepkové mouky sice není tak nadýchané jako z klasické hladké mouky (či z bezlepkových škrobových směsí), nicméně chuťově je takové pečivo úžasné.

Vyberte si tedy mouku podle svých preferencí (klidně použijte i více druhů mouky), a pojďme na to:

Bezlepkový velikonoční mazanec

Ingredience

150 g pohankové mouky

150 g jáhlové mouky (nebo čirokové či rýžové)

50 g strouhaného kokosu

2 vejce + žloutek

200 ml vlažného mléka

120 g rozpuštěného másla

3 lžíce medu nebo třtinového cukru

1 vanilkový cukr nebo lžička vanilkového extraktu

25 g čerstvého droždí

1 lžička nastrouhané citronové kůry

hrst rozinek (namočených v rumu nebo citronové šťávě)

špetka soli

mandlové lupínky

Postup

1 V malé misce si připravte kvásek. Rozmíchejte část mléka, lžičku medu nebo cukru, 2 lžíce pohankové mouky, droždí a nechejte 15 minut vzejít.

2 V druhé míse vyšlehejte jedno celé vejce se žloutkem, třemi lžícemi medu a vanilkovým cukrem.

3 Přidejte rozpuštěné máslo, vlažné mléko, citronovou kůru a na závěr i kvásek. Do této tekuté směsi postupně vmíchejte pohankovou i jáhlovou mouku, strouhaný kokos, rozinky a špetku soli. Ručně nebo pomocí robota vypracujte těsto.

4 Nezapomeňte, že bezlepkové těsto nemá stejnou konzistenci jako klasické kynuté těsto. Proto nezpracovávejte hnětacím hákem, ale plochým stromečkovým šlehačem (pokud používáte kuchyňský robot). Těsto bude mít konzistenci tužšího bláta.

5 Hotové těsto ponechejte v míse, přikryjte čistou utěrkou a na teplém místě nechejte kynout cca 1 hodinu. Těsto by mělo lehce zvětšit svůj objem – oproti mazanci z klasické mouky nebude tak nadýchané, přesto jej však nechte v klidu kynout celou hodinu.

6 Těsto pak vyklopte na pečicí plech vystlaný pečícím papírem, a vypracujte bochánek, který následně potřete zbylým (rozšlehaným) bílkem.  Pokud se bojíte, že se vám mazanec na plechu „rozplácne“, pečte jej v kulaté formě. Bezlepkové těsto je poněkud nevyzpytatelné, protože velmi záleží na tom, jaký typ mouky a v jakém poměru použijete, takže jak se říká „pro sichr“. 

7 Mazanec posypejte mandlovými lupínky a pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 40–45 minut.

8 Po upečení nechte před krájením vychladnout – jinak se vám bude mazanec trhat a lepit na nůž.

Skvěle chutná namazaný máslem a marmeládou!

Zdroje: názor autora, www.cookingwithsusa.blogspot.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tagliatelle s hráškem

(5 hlasů)

Kotlety na víně

(3 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat