Prostreno.cz

Nadýchaný Hot Cross Buns

Hot Cross Buns neboli „bochánky s křížem“ jsou sladkou a nadýchanou, kořením vonící buchtou z kynutého těsta plnou rozinek, proslazované kůry nebo jiného sušeného ovoce.

Pokud jste se již s tímto pečivem někdy setkali, jistě ve vás zanechalo příjemnou chuťovou vzpomínku, protože snad neexistuje nikdo, koho by měkoučké a voňavé Hot Cross Buns nechaly chladnými! Chuťově jsou podobné máslové a nadýchané vánočce, jen v trochu kořeněnější a šťavnatější verzi. Každého, kdo toto pečivo kdy ochutnal, jistě napadlo: „Tak tohle bych asi doma neupekl/a…“, ale nenechte se zmýlit! Hot Cross Buns se připravují snadněji, než si myslíte. Zvláště pokud máte kuchyňský robot.

Co potřebujete pro Hot Cross Buns

Pokud jde o základní suroviny, tento recept můžete připravit s použitím jakéhokoli typu droždí – instantní, aktivní suché i čerstvé droždí.

Hot Cross Buns

Ingredience

Těsto

3 čajové lžičky instantního droždí (nebo 9 gramů čerstvého)

100 g moučkového cukru

1 a 1/2 hrnku mléka, teplého

640 g hladké mouky (pro celozrnnou verzi klidně použijte chlebovou)

2 lžičky skořice

2 lžičky „mixed spice“ koření (nebo perníkového koření) *

1/2 lžičky soli

1 hrnek rozinek

Kůra z jednoho pomeranče

50 g másla

1 vejce při pokojové teplotě

Kříže:

1/2 hrnku libovolné mouky

5 lžic vody

Glazura:

1 lžíce meruňkového džemu

2 lžičky vody

*Originální receptura obsahuje „Mixed spice“, co je mix pikantního sladkého koření (skořice, muškátový oříšek, nové koření, případně hřebíček, zázvor, koriandr a pepř). Zakoupíte v obchodech s britskými potravinami, například v Marks&Spencer. Pokud však nemáte k dispozici, postačí perníkové koření.

Postup na přípravu těsta

Do velké mísy dejte mouku, droždí, cukr, všechno koření, skořici a sůl. Krátce promíchejte v kuchyňském robotu s nástavcem/hákem na těsto. Přidejte máslo, mléko, vejce, sultánky a nastrouhanou kůru z pečlivě omytého pomeranče.

Pokud používáte kuchyňský robot, nechejte míchat, dokud nevznikne hladké elastické těsto (tzn. cca 5 minut při rychlosti 2). Pokud se těsto stále lepí na stěny mísy, přidejte trochu mouky. Ideální stav je, když se těsto zcela odlepí od stěn mísy a vytvoří velkou jednotnou kouli. Těsto z hnětacího háku sundejte, vraťte do mísy a nechte ještě jednou promíchat, dokud se znovu nepřilepí na hnětací hák.

Pokud k dispozici kuchyňský robot nemáte, zpracujte ručně na pomoučněné pracovní ploše. Těsto je dostatečně uhnětené tehdy, když je hladké a pružné (netrhá se při natahování).

Těsto nechte v míse, přikryjte potravinářskou fólií a uložte na teplé místo kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem (čili 30 minut až hodinu, podle toho na jak moc teplé místo umístíte.

Tvarování

Plech o rozměrech 31,5 × 23,5 cm vyložte pečicím papírem s přesahem. Z mísy, kde vám kyne těsto, odstraňte fólii a těsto propíchněte, aby se vyfouklo.

Pracovní plochu poprašte moukou, těsto položte na pracovní plochu a vytvarujte do válečku – tím se vyfoukne přebytečný vzduch. Nakrájejte na 12 stejných kusů.

Z každého kousku vytvořte kouli, a postupně skládejte na plech v poměru 3 × 4. Plech s buchtičkami opět položte na teplé místo (přikryté fólií nebo utěrkou) a nechte 30–45 minut, dokud těsto nevykyne asi o 75 %.

V průběhu kynutí si předehřejte troubu na 180 °C.

Kříže

Smíchejte mouku a vodu, abyste získali hustou tekutou pastu. Pomocí lžíce pak touto pastou naplňte sáček s kulatým otvorem o průměru 3 mm a začněte na buchtičkách malovat linie do kříže. Nejlepší je dělat linii v kuse, tedy bez přerušení od jedné stěny plechu ke druhé napříč přes bochánky.

Pečení

Pečte 25 minut, nebo dokud není povrch tmavě zlatavý. Mezitím si připravte trochu džemu s vodou do misky a vložte do mikrovlnné trouby na 30 sekund. Promíchejte, aby se obě přísady spojily.

Houstičky vyjměte z trouby a přemístěte na mřížku. Ještě teplé potřete džemovou směsí, aby získaly svůj proslulý lesk. Před podáváním nechte vychladnout.

Zdroje: www.reciptineats.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat