Prostreno.cz

Jarní velikonoční sušenky

Venku začíná pozvolna přebírat vládu jarní počasí, první jarní kvítky nesměle vykukují zpod listí a trávy, a také naše nálada se pomalu zlepšuje a nalaďuje na jaro. Pokud se i vy již nemůžete dočkat teplého počasí, barevných květin, zeleného listí a především Velikonoc, můžete si společně s námi připravit předvelikonoční „jarní sušenky“, které si můžete nazdobit podle nálady a chuti, a rozveselit jimi třeba víkendovou návštěvu.

K přípravě nebudete potřebovat nic speciálního ani neobvyklého, a samotná příprava nezabere moc času.

Jarní velikonoční sušenky

Ingredience

300 g hladké mouky

150 g změklého másla

1 lžička vanilkové esence

1 vejce

1 uvařený žloutek

100 g moučkového cukru

Postup

1 Do větší mísy odměřte veškeré uvedené suroviny, a vypracujte v tuhé hladké těsto. To pak zabalte do fólie a nechte min. 2 hodiny uležet v lednici, aby dostatečně ztuhlo.

2 Vychlazené těsto rozválejte na plát o síle 3–4 mm. Pokud se vám těsto na váleček příliš lepí, můžete použít na podsypání trochu moučkového cukru, nebo zkusit fígl s potravinářskou fólií (jednoduše jí těsto přikryjte a válejte. Po vyválení fólii zase opatrně sundejte a můžete začít vykrajovat).

3 Pro ještě zajímavější efekt můžete těsto na závěr přejet válečkem se vzorkem (k dostání jsou různé typy a vzory, od kytiček, krajek, ornamentů a různých obrázků až po písmenka a nápisy). Pokud se tedy chystáte takový váleček použít, nezapomeňte těsto předtím posypat vrstvičkou moučkového cukru (a až pak přejeďte embosovaným válečkem).

4 Z takto „upraveného“ plátu těsta pak již vykrajujte libovolné tvary dle svých možností – třeba vykrajovátky ve tvaru vajíček, zajíčků a kuřátek. Na tento typ těsta lze samozřejmě použít i razítka.

5 Tvary pak přeneste na plech vystlaný pečicím papírem (pokud používáte razítka anebo embosovaný váleček, je dobré nechat plech s vykrojenými tvary ještě 20 min vychladit v lednici, abyste měli jistotu, že vám vytlačené vzory zůstanou i po upečení) a vložte do trouby vyhřáté na teplotu 170 stupňů. Pečte cca 8–10 min.

6 Sušenky můžete servírovat tak, jak jsou, nebo můžete dozdobit barevnou polevou, případně polít čokoládou a dozdobit barevným sypáním.

Zdroje: názor autora, foodbodylife: facebook.com/FoodBodyLife





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat