Prostreno.cz

Novota v podobě mangoldu

Ačkoli se může některým zdát, že je mangold zase nějaká „eko – bio – racio“ novota, kolem které se dělá zbytečný povyk, opak je pravdou. Mangold patří mezi velmi staré druhy rostlin, a naši předkové jej hojně zařazovali do svého jídelníčku, jen na něj dnešní „moderní“ lidé téměř zapomněli.

Pokud bychom vzali v potaz nejjednodušší způsob využití, jedná se o výbornou alternativou ke špenátu, kapustě a dalším různým druhům listové zeleniny.

Co to vlastně je?

Mangold je stonkovitá listová zelenina. Oproti špenátu je citlivější na chladné počasí. Nejběžnější odrůdou je mangold švýcarský. Novější odrůdou je pak mangold červený a mangold duhový, které jsou o něco méně hořké než mangold švýcarský, tudíž je větší šance, že si je vaši strávníci oblíbí.

Proč jej jíst?

Mangold bohatý na draslík, vlákninu, vápník, železo, a širokou škálu dalších vitaminů. Skvěle se tedy hodí pro očistu těla, pomáhá tělu bojovat se záněty a pomáhá předcházet infekcím. Díky vyššímu obsahu vlákniny působí příznivě na trávicí trakt, urychluje střevní peristaltiku, zabraňuje zácpě. Velmi často se doporučuje konzumace v kombinaci s mléčnými výrobky, jelikož listy obsahují kyselinu šťavelovou, která zabraňuje využití vápníku.

Sběr a skladování

Pokud jste nadšení zahrádkáři, zasejte si tuto rostlinku letos na svém záhonku. Sklízet můžete začátkem července až do podzimu. Při sklizni se odtrhávají pouze 2 až 3 vnější listy rostliny.

Pokud zahrádku k dispozici nemáte, nevěšte hlavu. Mangold seženete ve většině obchodech, a díky dovozu dokonce celoročně. Při nákupu vybírejte kusy čerstvé, s tmavě zelenými listy a pevnými stonky, bez známek vadnutí. Čerstvý mangold vydrží v lednici až týden.

Co s ním?

Jak již bylo zmíněno, mangold si můžete připravit na způsob špenátu se smetanou. Můžete jej také přidat (na kousky nasekaný) do těsta na chléb nebo do vaječné omelety. Pokud chcete zkusit něco speciálního, můžete si k večeři připravit Mangold s červenou čočkou, a získáte tak výživný pokrm plný bílkovin, který ocení zejména vegani.

Mangold s červenou čočkou

Ingredience

300 g švýcarského nebo duhového mangoldu, listy a stonky oddělené

2 lžíce kvalitního olivového oleje

1 stroužek česneku, nakrájený na plátky

1 červená chilli paprička zbavená semínek a nakrájená

250 g vařené červené čočky

vymačkaná citronová šťáva

Postup

1 Stonky mangoldu nakrájejte podélně na tenké tyčinky (budou působit ve výsledném pokrmu ozdobně) a listy nahrubo nasekejte. Ve velké pánvi rozehřejte polovinu olivového oleje. Přidejte stonky mangoldu, česnek, chilli a trochu vody. Vařte na mírném ohni 8-10 minut do změknutí, poté přidejte listy a chvíli ještě poduste.

2 Čočku připravte podle návodu na obalu. Odstavte mangold z plotny a vmíchejte do uvařené čočky. Okořeňte, osolte, pokapejte olivovým olejem a citronovou šťávou a podávejte.

Zdroje: www.vitalweb.cz/1065, www.zdravoteka.sk/byliny/co-je-mangold-pestuje-zdravie, www.bbcgoodfood.com/recipes/quick-braised-chard-lentils






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat