Prostreno.cz

Slané palačinky bez lepku

Chcete si připravit rychlou a chutnou večeři, ale nechce se vám zdlouhavě nic připravovat?

A co takhle palačinky? Že nemáte chuť na sladké? To vůbec nevadí, protože pro vás máme tip na slanou variantu, a ještě k tomu bez lepku. Variant bezlepkových směsí a druhů mouky je na trhu nepřeberné množství, pokud však chcete co nejvíce zachovat svůj léty osvědčený postup pro přípravu palačinkového těsta (a že to mnohdy není vůbec snadné: vychytat ten správný poměr mouky a ostatních ingrediencí), zvolte jemnou mouku z mechanicky loupané pohanky. Tento typ mouky má totiž vlastnosti nejvíce podobné klasické hladké mouce, proto vám příprava půjde hezky od ruky. Pro případ, že svůj vlastní vychytaný recept ještě nemáte, můžete zkusit tento jednoduchý:

Slané palačinky bez lepku

Ingredience  na 2 palačinky

120 g pohankové mouky

180 ml vody

Špetka soli

Vejce

¼  lžičky jedlé sody

Koření dle chuti (kmín, chlebové koření, grilovací koření apod.)

Postup

1 V míse smíchejte všechny uvedené suroviny, těsto by mělo být polotekuté a hladké bez hrudek.

2 Na pánvi rozehřejte trochu olivového oleje a nalijte ½ množství těsta tak, aby bylo rovnoměrně rozprostřeno po celém obvodu pánve.

3 Opečte dozlatova z obou stran.

Servírování

Palačinky máte hotové a co teď s nimi? 

Lučina a bylinky

Palačinku potřete vrstvou lučiny tak, jak jste zvyklí mazat na chleba. Posypejte čerstvými bylinkami (bazalkou, medvědím česnekem apod) a přidejte podle chuti také hrstku krájených oliv. Tutéž variantu můžete učinit i s cottage nebo žervé.

Chedar a šunka

Pro tuto variantu ponechte po usmažení palačinku ještě na pánvi, aby zůstala nahřátá. Posypejte strouhaným chedarem a ozdobte plátky šunky. Palačinku pak přeložte napůl a nechte chvíli odpočívat na teplé pánvi, aby se sýr krásně roztavil. Ještě zajímavějšího efektu dosáhnete, pokud před posypáním palačinku zlehka natřete tenkou vrstvou červeného pesta (Red Pesto s rajčaty).

Hříbky se špenátem

U poslední varianty se už vaření nevyhnete, ale za to si královsky pochutnáte. Na troše ghí osmahněte žampiony nebo hříbky a nechte 15 minut dusit. Poté přidejte hrst čerstvého špenátu (případně mraženého řezaného) a nechejte ještě chvíli dusit. Ochuťte solí, pepřem a kmínem. Touto směsí pak naplňte palačinky a před zavinutím ještě posypejte parmezánem. Podávat můžete se sklenkou vychlazeného bílého vína.

Zdroje: názor autora, www.healthline.com, www.essenundtrinken.de





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat