Prostreno.cz

Focaccia s česnekem, bazalkou a prosciuttem

Focaccia je italské chlebové pečivo podobné pizze, které si můžete z několika málo ingrediencí připravit sami doma a ochutit jej zcela podle své fantazie.

Nejčastěji se ochucuje bylinkami, cibulí a solí, případně sýrem či dokonce masem. Používá se jako příloha k mnoha jídlům nebo jako sandwichový chléb.

Focaccia s česnekem, bazalkou a prosciuttem

Těsto

500 g hladké mouky (případně semoliny nebo špaldové mouky)

400 ml vlažné vody

1 lžička soli

1 lžička cukru (na kvásek)

1/2 kostky droždí

nasekaný česnek

sušená bazalka

Na ozdobu

sušená šunka (prosciutto), nebo slanina

olivový olej

Potup

1 Nejdříve si připravte kvásek. Droždí s dvěma lžícemi hladké mouky, 1 lžičkou cukru a částí vlažné vody smíchejte do konzistence řídkého těstíčka a nechejte vzejít na teplém místě (asi 10 minut).

2 Do mísy pak vložte všechny zbylé suroviny na těsto včetně česneku a bazalky (můžete použít i sušenou), přilijte vzešlý kvásek a vypracujte v hladké těsto. Pokud máte k dispozici kuchyňský robot, použijte hnětací hák a zpracovávejte cca 5 minut. Hotové těsto by mělo být pružné a nemělo by se lepit na stěny mísy, ale naopak se začít namotávat na hák.

3 Jakmile se těsto namotávat začne, sundejte jej z háku, vložte zpět do mísy a nechejte ještě chvíli zpracovávat, dokud se nenamotá podruhé. V této fázi je již těsto hotovo.

4 Nechejte kynout hodinu na teplém místě v míse přikryté utěrkou. Vykynuté těsto rozdělte na 2 díly – bochánky. Z bochánků vytvořte dvě silnější placky, do kterých udělejte pomocí prstů důlky.

5 Povrch placek pak posypejte nahrubo nasekanou slaninou nebo prosciuttem, podle toho, co preferujete a jemně zamáčkněte do těsta. Na závěr potřete olivovým a přesuňte na plech vystlaný pečícím papírem. Pečte v troubě vyhřáté na teplotu 230 stupňů po dobu asi 15 min. Po upečení vyjměte z trouby, přemístěte na mřížku a nechejte vychladnout.

6 Podávejte jako přílohu ke grilování nebo k zeleninovým jídlům, případně rozřízněte vejpůl a naplňte sýrem či šunkou jako sandwich.

Tip

do těsta můžete přidat také nakrájené olivy, trochu nastrouhané mozzarelly, případně k bylinkám přidat i špetku chilli apod. Zkrátka fantazii se meze nekladou, a příprava focaccie by měla být hrou! 

Zdroj: Názor autora, www.essenundtrinken.de






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat