Prostreno.cz

Uzené pikantní ořechy v karamelu

Kdo by nemiloval oříšky! Nasladko, naslano, v karamelu, v čokoládě, ve wasabi polevě, v jogurtové polevě apod… ale co teprve uzené ořechy?

Že jste je ještě nezkusili? Tak to je velká škoda, protože kouřová chuť uzených ořechů je zcela nový rozměr! Koneckonců, přesvědčte se sami. Pokud máte k dispozici klasickou nebo malou elektrickou udírnu, připravte si domácí uzené ořechy, se kterými zazáříte u každého hosta, ať už si s přáteli či rodinou povídáte u koktejlu před večeří, nebo se s partou díváte na sportovní utkání…

Rychlé a snadné

Nejjednodušší způsob uzení ořechů je s pomocí elektrické udírny. Nastavení je rychlé, protože nemusíte čekat, až se uhlí zahřeje. K přípravě můžete použít jakýkoli druh ořechů, nejchutnější je však kombinace mandlí, pekanových ořechů, kešu a lískových ořechů. Buďte opatrní, pokud použijete již solené ořechy, protože obsah soli v nich je obvykle poměrně vysoký. V tomto případě už tedy nepřidávejte další sůl (recept je uveden pro nesolené ořechy).

Sladké a pikantní

Ořechy můžete udit čisté, pouze lehce solené, ovšem pokud chcete ještě výraznější chuťový požitek, vyzkoušejte sladce pikantní chuť s přidáním koření. Kajenský pepř a česnekový prášek dodají celému receptu extra šmrnc.

Uzené pikantní ořechy v karamelu

Ingredience

500 g směsi ořechů (solených nebo nesolených)

4 lžíce rozpuštěného másla

1/4 hrnku hnědého cukru

1 malá lžička česnekového prášku

1/2 lžičky kajenského pepře

1 malá lžička soli (vynechejte, pokud použijete předem solené ořechy)

Postup

1 Připravte si udírnu a postupujte dle instrukcí výrobce. Teplotu nahřívání nastavte na cca 110–120 stupňů Celsia. Můžete použít jakékoli dřevo, ovšem s ořechovým dosáhnete nejlepšího výsledku.

2 V menší míse smíchejte dohromady rozpuštěné máslo, hnědý cukr, česnekový prášek, kajenský pepř a sůl, pokud je potřeba. Kdo chce, může přidat i trochu červené papriky či grilovacího koření. Chutím se meze nekladou.

3 Přidejte směs ořechů a důkladně promíchejte v připravené polevě (ujistěte se, že jsou všechny rovnoměrně obalené). Hotovou ořechovou směs pak přemístěte na děrovaný hliníkový tác, případně na grilovací podložku a vložte ořechy do udírny.

4 Po 1 hodině ořechy promíchejte vařečkou (nebo je promíchejte protřepáním na tácku), vraťte zpět do udírny a nechejte zbývající hodinu doudit.

Tip

Ořechy sypejte na alobal v jedné vrstvě. Pouze takto se kouř dostane všude a chutě se krásně spojí. Pokud nemáte k dispozici grilovací podložku ani tác, vyrobte si vlastní z hliníkové fólie, několikrát přeložené a vytvarované do tvaru tácku. Nezapomeňte vytvořit štěrbiny, aby měl kouř kudy pronikat. 

Zdroje: názor autora - celý článek





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat