Prostreno.cz

Nadýchané letní lívanečky

Užíváte si letní ráno na chalupě s dětmi, nebo si jen chcete připravit chutnou a lehkou snídani na balkoně, abyste načerpali energii z vycházejícího Slunce a povzbudili se na nadcházející slunečný den u vody?

Nadýchané ricottové lívanečky jsou plné bílkovin, skvěle zasytí, a navíc nijak neohrozí vaši štíhlou linii, kterou jste tak namáhavě ladily k dokonalosti do plavek. Příprava zabere pouhých pár minut a stačit vám budou běžné ingredience, které zakoupíte v každém obchodě.

Mouku můžete použít dle libosti (špaldovou, ovesnou apod.), případně vyzkoušejte bezlepkovou variantu. Nejlepších výsledků (u bezlepkové varianty) dosáhnete s použitím rýžové nebo pohankové mouky (pokud chcete, aby vám lívanečky hezky držely tvar a netrhaly se).

Nadýchané letní lívanečky

Ingredience (2 porce/ cca 8 ks)

250 g ricotty

2 vejce

80 g mouky

3 lžíce vody

1/2 lžičky jedlé sody (nebo kypřícího prášku)

Pár kapek vanilkové esence

Postup

1 Ricottu smíchejte v míse se žloutky (bílky dejte stranou), přidejte vanilkovou esenci, jedlou sodu a mouku. Dle potřeby přidejte vodu, aby mělo těsto polotekutou konzistenci. Důkladně promíchejte, dokud těsto nebude hladké bez hrudek. Na závěr do hotového těsta vmíchejte sníh z bílků (opatrně po částech pomocí stěrky, abyste nenarušili nadýchanou strukturu).

2 Těsto by mělo mít nyní nadýchanou hutnější konzistenci.

3 Rozpalte nepřilnavou pánev s pár kapkami ghí (nebo zlehka postříkanou olejem ve spreji), a pomocí lžíce nanášejte těsto na povrch pánve. Zlehka rozprostřete do tvaru vyšších lívanečků (na pánev se vejdou 4 kusy).

4 Opečte z každé strany a poté přemístěte na talířek a nechejte vychladnout.

5 Servírujte s kopečkem ricotty a plátky jahod nebo jiného oblíbeného letního ovoce (maliny, ostružiny, borůvky apod)., případně potřete marmeládou nebo posypejte hoblinkami čokolády.

Tipy

Pokud chcete těsto ještě více ozvláštnit, přidejte trochu kandované pomerančové kůry, která se ve spojení s vanilkou postará o jedinečný sladký letní zážitek! Případně přidejte lžičku strouhaného kosou apod.

Recept je zcela bez cukru. Pokud toužíte po extra sladkém těstu, můžete přidat trochu cukru či jiného slazení (sirup, med), ovšem vzhledem k sladké povaze ricotty to není vůbec nutné.

Zdroj: recept autora





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Cuketová polévka se sýrem

(4 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat