Prostreno.cz

Mrkvová RAW pomazánka

Vymyslet v létě nějakou chutnou svačinku, která vás tak zasytí a zároveň osvěží, není vůbec jednoduché. Klasické pomazánky, salámy i sýry se v třicetistupňových vedrech špatně tráví, a kromě toho, že vám bude ještě větší horko, vás čeká i pořádný bolebřich.

Pokud chcete zkusit něco z jiného soudku, dejte šanci jednoduché RAW pomazánce z mrkve a semínek. Jakkoli to zní „moc zdravě“, chuť vás překvapí, a jistě si ji rádi připravíte opakovaně. 

Co je to syrová strava?

RAW (neboli syrová) strava je v létě nejlepší volbou, jelikož se jedná o nejpůvodnější podobu potravy, tudíž se tělu nejlépe tráví, a nezatěžujete své tělo chemickými přídavnými látkami, „éčky“, barvivy, konzervanty, umělými sladidly, rafinovaným bílým cukrem a tak dále. Abychom si ještě více rozvedli téma „živé“ RAW stravy, jedná se o způsob stravování, kdy se potraviny jedí syrové (čerstvé) anebo ohřáté či usušené do 42-45 °C, případně naklíčené, čerstvě pomleté, rozmixované, odšťavněné, nastrouhané, nakrájené apod. Do RAW food nepatří nic vařeného, pečeného, smaženého, grilovaného či fritovaného.

Namáčení 

Než se pustíte do přípravy mrkvovo-semínkové pomazánky, nezapomeňte si semínka a ořechy odmočit předem. Proč? Namáčením semínek a ořechů se totiž eliminují inhibitory, které jinak blokují trávicí enzymy. Pokud vám ořechy obvykle způsobují nadýmání či bolest břicha, po správné přípravě se těchto obtíží zbavíte. Ideální doba odmáčení je přes noc, tedy cca 8 hodin. Po odmočení vodu slijte, semínka a ořechy propláchněte a nechejte odkapat na sítku. A teď k samotnému receptu.

Mrkvová RAW pomazánka

Ingredience

250 g mrkve

100 g semínek

Lžíce citronové šťávy

Sůl, koření, bylinky

Postup

1 Semínka zvolte podle toho, co máte rádi. Skvěle chutná mix slunečnicových, dýňových a lněných. Pokud toužíte po krémové textuře, připomínající tavený sýr, použijte kešu. V každém případě semínka či ořechy předem namočte.

2 Mrkev očistěte, nastrouhejte na jemné nudličky do mísy. Předem namočená semínka (nebo kešu) propláchněte a slijte vodu, vložte do mixéru, přidejte čerstvě vymačkanou citrónovou šťávu, špetku soli a podle potřeby ještě lžíci vody. Mixujte, dokud nedocílíte krémové konzistence (ideální pro přípravu je kuchyňský mixér s pěchovadlem pomocí něhož můžete stírat ulpělé zbytky po stěnách mixéru).

3 Takto vzniklý krém vmíchejte do nastrouhané mrkve, osolte a ochuťte kořením (skvěle chutná grilovací koření nebo italské bylinky.)

Další způsob je vhodit do mixéru vše najednou (semínka i mrkev nakrájenou na kousky) a mixovat celý obsah dohromady. Pomazánka tak bude pouze krémová bez kousků mrkve. Záleží na tom, co preferujete. Pomazánka skvěle chutná na krajíci chleba i na krekru. Ozdobit můžete čerstvou bazalkou či lístky máty.

Zdroje: názor autora, www.syrova-strava.cz/raw-food-co-to-je/





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Lasagne

(2 hlasů)

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat