Prostreno.cz

Grilovaný pstruh s avokádovým dipem

Grilovací sezona je v plném proudu a chutných receptů není nikdy dost, co říkáte? Dnes máme pro vás tip na grilovaného pstruha s medovo-hořčicovou omáčkou servírovaného s avokádo-bazalkovým dipem. Pstruh je velice chutná a výživná ryba bohatá na mastné kyseliny (polynenasycené kyseliny omega-3 a omega-6, které úspěšně snižují hladinu „špatného“ cholesterolu v krvi) a zároveň je zdrojem vysoce kvalitního, snadno stravitelného proteinu, který tělo potřebuje k vytváření buněk.

Při kupování pstruha se ujistěte, že se jedná o čerstvou rybu (maso je dostatečně elastické a po stisknutí na těle nezůstávají žádné důlky ani stopy po zmáčknutí). Ryby nikdy zbytečně dlouho neskladujte, ideálně je zpracujte ihned po zakoupení.

Grilovaný pstruh

Ingredience

2 pstruhy (vykuchané a rozpůlené)

2 polévkové lžíce + ¼ šálku extra panenského olivového oleje

2 lžičky červené papriky

2 lžičky kmínu

4 stroužky česneku (nasekané)

kůra a šťáva z 1 citronu

1 špetka drcených vloček chilli

sůl a černý pepř

¼ hrnku dijonské hořčice

¼ hrnku medu

¼ lžičky kajenského pepře

Avokádo-bazalková omáčka

Ingredience

1 avokádo, rozpůlené zbavené pecky

½ hrnku čerstvé bazalky

1 jalapeño, rozpůlené a zbavené semínek (volitelné)

šťáva z 1 limetky

Postup

1 Filet ze pstruha vložte do zapékací misky. Přidejte papriku, kmín, česnek, citronovou kůru, drcené vločky chilli, špetku soli a pepře, pokapejte 2 lžícemi olivového oleje a vše zlehka prohnětejte, aby se chutě spojily a ochucený olej se dostal do každého záhybu filetu.

2 Ve skleněné nádobě nebo misce pak smíchejte zbývající 1/4 hrku olivového oleje, citronovou šťávu, hořčici, med, kajenský pepř a špetku soli. Důkladně promíchejte nebo prošlehejte ručním šlehačem, dokud vám nevznikne hladká a krémová omáčka.

3 Gril rozpalte na středně vysokou teplotu dle instrukcí výrobce, a jakmile bude grilovací plocha připravená a dostatečně nahřátá, položte na ni připravené filety. Gril přikryjte poklicí a nechejte grilovat, dokud kůže lehce nezhnědne (tedy cca 4–5 minut), poté pomocí kleštiček opatrně otočte a grilujte další 3–4 minuty z druhé strany. Hotové grilované pstruhy vyjměte z grilu a pokapejte medovou hořčicí.

4 Pokud chcete pstruhy ještě více ozvláštnit, připravte si avokádovou omáčku.

5 Smíchejte všechny uvedené ingredience pro přípravu avokádové omáčky v mixéru a mixujte, dokud nezískáte hladkou a krémovou texturu (dle potřeby přidejte trochu vody), dochuťte solí a pepřem. Avokádová omáčka dodá grilovanému pstruhovi svěží, letní chuť. Kopeček avokádové omáčky umístěte na talířek vedle pstruha, ozdobte lístky bazalky a servírujte.

Zdroje: www.healthy-food-near-me.com/trout-a-description-of-the-fish-benefits-and-harm-to-human-health/, www.theislandjar.ca/grilled-trout/





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat