Prostreno.cz

Báječná a zdravá domácí granola

Chcete začátek školního roku sobě i dětem zpříjemnit něčím chutným a zároveň zdravým? Zkuste si připravit domácí granolu, o které víte, co do ní dáváte, neobsahuje žádná éčka a další chemické látky, krásně vám provoní byt, a co hlavně: Bude vám chutnat a nabije vás energií!

Domácí granola

Ingredience

270 g ovesných vloček (případně směs pohankových, jahelných apod)

150 g ořechů dle vlastního výběru

50 g dýňových semínek

100 g kokosových plátků

50 ml kokosového oleje

25 g holandského kakaa

1 lžička mleté skořice

1 lžička vanilkového aroma

1 lžička mořské soli

125 ml rýžového sirupu nebo medu

50 ml kokosového oleje

(čokoládové hoblinky nebo čočky)

Tipy k ingrediencím

Vločky pro přípravu granoly můžete použít dle vlastního výběru. Nejlepší jsou ovesné vločky s klíčky, ovšem pokud vám ovesné vločky nechutnají, anebo máte bezlepkovou dietu, použijte pohankové (chutnají krásně oříškově), jáhelné apod.

Ořechy vyberte dle vlastní chuti. Nejlépe vám v granole budou chutnat pekanové či lískové, vzhledem ke svému výraznému aroma. Přidat můžete také trochu mandlí (ideálně plátků) nebo pistácií.

Semínka můžete použít nejen dýňová ale i slunečnicová, lněná, případně sezam. Ovšem s množstvím to nepřehánějte. Dodržte uvedených 50 g, aby vám výsledné aroma nepřebilo oříškovou chuť, to přece nechcete. 

Postup

1 V míse smíchejte veškeré sypké přísady: tedy vločky, ořechy, semínka, kokos, kakao, sůl, skořici a důkladně promíchejte. Poté přelijte sirupem a (tekutým) kokosovým olejem. Promíchejte a ochutnejte (případně dochuťte podle svých představ).

2 Směs rozložte na plech vystlaný pečicím papírem a pečte v (předem vyhřáté!) troubě při teplotě 150 stupňů asi 30 minut. V polovině pečení nezapomeňte granolu promíchat, aby byla propečená rovnoměrně ze všech stran. Těsně po upečení je granola ještě křehká a lehce lepivá (vlhká), nechejte ji proto mimo troubu ještě vychladnout a ztuhnout.

3 Po vychladnutí granolu smíchejte s čokoládovými hoblinkami nebo čokoládovými čočkami. Můžete přidat i jakékoliv sušené ovoce, například brusinky nebo rozinky.

4 Skladujte ve skleněné nádobě s víkem, a servírujte dle potřeby (do jogurtu, smoothie bowlu nebo jen tak k čaji) Můžete také využít jako skvělý a originální dárek pro přátele. Stačí naplnit úhlednou zavařovačku, polepit ozdobných štítkem a ovázat stužkou.

Zdroj: názor autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat