Prostreno.cz

Domácí slunečnicová chalva

Chalva patří k jedněm z nejstarších orientálních cukrovinek (název pochází z arabského slova hilwa, sladký). Běžně se vyrábí ze sezamu, resp. z tahini, což je pasta ze sezamových semínek. Další varianty jsou pak ze slunečnicových semínek, z ořechů, fazolí, čočky, ale může být vyrobena i z mrkve či dýně.

Ochutnat ji můžete kromě klasické verze i ve spoustě dalších variantách: s karobem, kakaem, vanilkou, s vlašskými ořechy, pistáciemi apod.

My se dnes podíváme na to, jak si vyrobit doma vlastními silami slunečnicovou chalvu, vzhledem k tomu, že je slunečnice symbolem srpna a končícího léta.

Kromě toho, že je slunečnice překrásná květina, která zdobí zahrady i pole po celé léto, mají její semínka přímo zázračné účinky. Údajně fungují dokonce jako přírodní antidepresivum. Obsahují totiž vitamíny B1 a B6, které mimo jiné regulují náladu a jejich nedostatek způsobuje sklíčené pocity. Jsou také významným zdrojem vitamínu E a esenciálních mastných kyselin.

Slunečnicová chalva

Ingredience

500 g slunečnicových semínek

4 lžíce medu

1 lžička mleté skořice

vanilkový lusk

Pro přípravu budete potřebovat výkonný mixér s pěchovadlem. Mixování pomocí tyčového mixéru nebo sekáčku nedoporučujeme, výsledek by nebyl dostačující.

Postup

1 Slunečnicová semínka nasypejte do nádoby mixéru a mixujte na nejvyšší otáčky alespoň minutu. V průběhu mixování stírejte ulpělé zbytky ze stěn nádoby pomocí pěchovadla. Pokud chcete opravdu hladkou strukturu, mixujte další půl minutu až minutu, ovšem nezapomeňte hmotu průběžně kontrolovat, abyste ji vysokými otáčkami zbytečně nepřehřívali. Ty nejvýkonnější mixéry vám totiž mohou slunečnicová semínka během procesu mixování lehce uvařit.  V tuto chvíli by vám měla vzniknout jednolitá slunečnicová hmota, která se lehce drolí.

2 V tomto stadiu přidejte do nádoby med, skořici a vyškrábaná semínka z vanilkového lusku a pomocí pulzního režimu ještě párkrát promíchejte. Pokud nemáte k dispozici mixér s pulzním režimem, použijte k promíchání nižší otáčky a opět stírejte pomocí pěchovadla, aby se ingredience důkladně spojily.

3 Hotovou lepkavou směs rovnoměrně napěchujte do formičky a dejte ztuhnout do lednice. Již po hodině můžete podávat, ovšem uleželá přes noc do dalšího dne bude nejlepší.

Pokud vás základní recept přestane bavit, můžete zkusit ochutit také kakaem, čokoládou, sušeným mlékem, rozinkami, datlemi či jiným sušeným ovocem, případně růžovou či pomerančovou esencí (k dostání v obchodech s orientálním zbožím).

Zdroj: názor autora, www.denik.cz/zahrada/jak-sklizet-a-susit-slunecnicova-seminka, www.blog.kitchenaid.cz





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Rybí karbanátky

(4 hlasů)

Cuketová polévka se sýrem

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat