Prostreno.cz

Domácí ostružinový koláč

Ostružiny právě dozrávají. Pojďme je tedy pořádně využít!

Ostružinový koláč na rozlučku s létem

Náplň

600 g ostružin

100–125 g krupicového cukru

25 g másla

2 lžíce kukuřičné mouky

Těsto

300 g mouky

Kypřicí prášek

1 lžíce kukuřičné mouky

2 lžíce krupicového cukru

150 g studeného másla, nakrájeného na malé kousky

150 g žervé

Další

1 vejce, rozšlehané

1 lžíce mléka

vanilková zmrzlina, k podávání (volitelně)

Postup

1 Nejprve si připravte těsto. Obě mouky a cukr nasypejte do mísy a přidejte špetku soli. Přidejte máslo a pomocí prstů zpracujte do konzistence drobenky. Poté přidejte sýr a zpracovávejte, dokud se vše nespojí. (Pokud je těsto stále drobivé, přidejte 1 polévkovou lžíci ledové vody). Hotové těsto vyklopte na vál a ještě asi 30 sekund hněťte, poté rozdělte na dva kusy: jeden menší (odřízněte asi třetinu těsta) a druhý větší. Oba kusy pak vytvarujte do tvaru ploché placky. Zabalte do fólie a nechte alespoň 1 hodinu chladit v lednici.

2 Ostružiny omyjte a sceďte, dejte však pozor, abyste je nerozdrtili. Vložte do mísy s cukrem (pokud se jedná o lesní ostružiny, budete potřebovat trochu více cukru, jelikož jsou poměrně dost kyselé). A důkladně promíchejte. Dejte stranou.

3 Formu na koláč o průměru 23 cm vymažte máslem. Na lehce pomoučněném povrchu rozválejte větší kus těsta na kolečko, které s určitým přesahem pasuje na dno koláčové formy. Zatlačte těsto dolů do formy a poté prsty stlačte i po stranách, aby byla forma těstem zcela vystlaná (jak na dně, tak i po stěnách).

4 Ostružiny s cukrem v míse posypejte kukuřičnou moukou, a jemně promíchejte, a poté je (včetně šťávy, kterou pustily) vyklopte do těstem vystlané formy, a zakápněte rozpuštěným máslem. Vejce a mléko vyšlehejte do glazury, kterou potřete vnější okraje koláče.

Chcete-li si přípravu koláče usnadnit, jednoduše rozválejte zbytek těsta, a překryjte jím vršek koláče, poté ořízněte kolem dokola, abyste začistili okraje a přimáčkněte (okraje) k sobě. Můžete udělat několik krátkých malých řezů, abyste poodkryli náplň během pečení, nejčastější volbou je kříž, který není uprostřed spojen. Tedy čtyři řezy naproti sobě.

Pokud chcete vytvořit mřížku, rozválejte těsto do čtverce o velikosti přibližně 30 × 30 cm. Nakrájejte na 10 proužků zhruba stejné šířky. Pět proužků položte svisle na koláč a poté propleťte se zbývajícími pěti vodorovně, abyste vytvořili rovnoměrnou mřížku přes náplň. Nezapomeňte opět začistit okraje a zmáčknout k sobě, aby vám mřížka na spodním korpusu držela.

Takto lze koláč „sestavit“ až čtyři hodiny před pečením (ovšem chladte jej v lednici) anebo můžete rovnou péct.

Troubu rozehřejte na 200 stupňů Celsia. Vršek koláče potřete zbytkem rozšlehaného vejce, aby byl hezky lesklý, a pečte 20 minut. Poté znovu potřete vejcem, hojně posypejte cukrem a pečte dalších 20–25 minut, dokud těsto nezíská sytě zlatou barvu a náplň nezačne bublat. Koláč po upečení nechejte vychladnout alespoň 30 minut a poté podávejte samostatně nebo například se zmrzlinou.

Zdroje: bbcgoodfood.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat