Prostreno.cz

Lahodné podzimní bramboráky

Podzim se nám pomalu chýlí ke konci, ovšem na Vánoce si ještě chvíli počkáme, tak proč si zbytek podzimu ještě trochu neužít?

S příchodem podzimu si tělo vyžaduje speciální pozornost. Letní teploty vystřídal chlad, nastalo sychravé počasí, a udržování tělesného tepla je čím dál náročnější. Vaše tělo vám proto s příchodem zimních teplot poděkuje za výživné a zahřívací jídlo, které je bohaté na vitamíny a minerály.

Hledat suroviny pro takové pokrmy není nic složitého, příroda vám je totiž nabízí sama, a to v bohatém výběru. Kořenová zelenina, brambory, dýně, batáty apod. jsou ideální volbou pro přípravu podzimních pokrmů, a tradice těchto jídel sahá do dávných časů našich předků.

Není při tom zapotřebí žádných složitých příprav, docela vám postačí pár základních receptů.

Jedním z nich jsou bramboráky. Ovšem v tomto případě místo brambor použijete jiné podzimní plodiny. Ideální jsou dýně, kořenové zelenina nebo batáty.

Těsto se smaží velmi dobře a bez jakéhokoli přilepování, proto je příprava velmi rychlá a snadná. Výsledné placky jsou jemné a skutečně velmi chutné, i když samozřejmě se může najít někdo, komu budou připadat „moc zeleninové“. Zeleninové bramboráky zkrátka budete buď milovat nebo vás nechají zcela chladnými. 

Podzimní bramboráky

Ingredience (cca 20 malých bramboráků)

500 g očištěné dýně Hokkaido (bez semínek, slupku však ponechte)*

200 g brambor nebo batátů

1 velká cibule

4 stroužky česneku

4 vajíčka

100 g polohrubé mouky

1 lžička kukuřičného škrobu

sůl podle chuti (cca 1 lžička)

pepř

olej na smažení

*Uvedené množství dýně můžete nahradit jinou zeleninou, například bulvovým celerem (máte-li rádi jeho chuť), mrkví, či můžete zeleninu namíchat v různém poměru dle chuti

Postup

1 Dýni omyjte, a i se slupkou nastrouhejte na nudličky. Pokud máte k dispozici kuchyňský robot nebo food processor, použijte krouhací nástavec na jemné nudličky.

2 Brambory oškrábejte a rovněž nastrouhejte pomocí krouhacího nástavce. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, česnek prolisujte, přidejte mouku a zbylé ingredience, a vše společně promíchejte.

3 Nenechte směs dlouho stát, ideálně ji hned zpracujte.

4 Na pánvi rozpusťte trochu oleje nebo ghí (pokud máte k dispozici nepřilnavou pánev, stačí zlehka poprášit olejem ve spreji).  Část těsta nalijte pomocí naběračky na pánev a rozetřete na zhruba centimetr vysokou vrstvu. Na středně silném plameni osmahněte po obou stranách dozlatova, celkem asi 3–4 minuty.

5 Vyjměte a nechte na papírové utěrce okapat přebytečný tuk.

6 Skvěle chutnají posypané parmazánem nebo chedarem, případně jako příloha k masu.

Zdroje: názor autora - celý článek





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat