Prostreno.cz

Domácí pečený čaj

Pečený ovocný čaj zdaleka není takovou novinkou, jak se možná na první dojem zdá. Ve skutečnosti se jedná o staročeský recept, který připravovaly naše prababičky dávno předtím, než jste mohli v obchodech koupit klasický ovocný čaj, jak jej známe dnes. 

Příprava je opravdu jednoduchá a výsledný nápoj je plný vitaminů, antioxidantů a živin, tudíž se jedná o ideálního pomocníka pro nadcházející období chřipek a nachlazení. Nemluvě o tom, že vás takový pečený čaj úžasně zahřeje (obzvláště pak ve více kořeněné verzi!).

Zatímco v tradičních receptech se používala převážně čerstvá jablka a hrušky, kterých bylo v tomto ročním období dostatek, v dnešní době (kdy je mražené ovoce běžně dostupné v obchodech v kteroukoli roční dobu), můžete experimentovat i s jinými kombinacemi dle vlastní fantazie (broskve, ananas nebo lesní plody). Pokud chcete, můžete použít i jiné koření, než je uvedeno v receptu, ovšem nejčastěji se používá kombinace skořice, celého hřebíčku a badyánu, které provoní celý váš byt nebo dům.

Domácí pečený čaj

Ingredience

Cca 500 g ovoce (jablka, pomeranče, hrušky, rozinky)

1 citron, oloupaný a nakrájený na menší kousky

½ – 1 hrnek cukru (v závislosti na sladkosti ovoce)

rulička skořice

6 hřebíčků

3 badyány

Kousek zázvoru

2 polévkové lžíce rumu – volitelné pro „verzi pro dospělé“

Postup

1 Ovoce zbavte slupky a nakrájejte na kostky (jablka a hrušky před krájením zbavte jádřinců).

2 Přidejte koření (ruličku skořice nalámejte na menší kousky, aby se aroma více rozprostřelo, plus můžete zlehka posypat také mletou skořicí), posypejte cukrem, zakápněte citronovou šťávou a vše důkladně promíchejte.

3 Směs rozprostřete do zapékací nádoby, přikryjte víkem nebo alobalem a pečte při teplotě 200 stupňů přibližně 30 min. V průběhu pečení (cca po 15 minutách) znovu promíchejte.

4 Odkryjte a dopečte zbylých 15 minut. Horkou směs nalijte do sklenic, zakápněte rumem, nasaďte víka a otočte dnem vzhůru, dokud sklenice s čajem nevychladnou. Pečená čajová směs vydrží na chladném místě několik týdnů. Po otevření však skladujte v lednici.

5 Servírování: Do hrnku o objemu 250 ml dejte 3 lžíce pečeného čaje a zalijte horkou vodou.

Zdroj: názor autora





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat