Prostreno.cz

Pořádný hovězí steak

S příchodem chladného počasí si tělo žádá vydatnější stravu. Saláty a těstoviny měníme za vydatné polévky či pořádný kus pečeného masa s hutnou omáčkou.

Maso zkrátka k přelomu podzimu a zimy patří, tak co si dát např. steak s kořenovou omáčkou?

Když se řekne steak, představíte si nejspíše pořádný kus hovězího masa. Přípravě hovězího se však spousta lidí vyhýbá v obavách, že jej nezvládnou připravit správně, že bude tuhé jako ve školních jídelnách nebo nebude správně dopečené. Ve skutečnost je příprava hovězího steaku snadná, a pokud si osvojíte pár základních pravidel, úspěch u vašich strávníků vás nemine! 

Hovězí steak

Ingredience

250 g hovězí vysoké roštěné

1 menší bulva celeru

1 sklenice mléka

1 větší trs čerstvé bazalky (případně petrželky)

česnek

tymián, oregano

bílý vinný ocet

olivový olej

mořská sůl

černý pepř

Postup

1 Celer zbavte slupky, nakrájejte na kostky a vařte v mléce v malém kastrůlku do změknutí.

2 Jakmile je měkký, odstavte z plotny a nechejte chvíli vychladnout. Poté jej pomocí tyčového mixéru (nebo klasického mixéru) rozmixujte do hladké kaše, zakápněte trochou panenského olivového oleje a osolte dle potřeby. Kdo má rád pikantní chuť, může přidat špetku chilli.

Pozn. Množství mléka si při mixování hlídejte. Raději do mixéru nelijte rovnou celý obsah kastrůlku, nýbrž přilévejte mléko postupně, abyste neměli pyré příliš řídké a neměli z něj spíše celerovou polévku. 

3 Maso si vyndejte minimálně 20–30 minut (optimálně však hodinu) předem z ledničky a nechte jej při pokojové teplotě tzv. temperovat.

4 Maso obalte v pepři se špetkou soli. Pokud se rozhodnete pepřit více druhovým čerstvým pepřem (ne pouze černým), udělejte to až nakonec, tedy poté, co maso opečete na pánvi. Pepř pak dodá steaku svou nezaměnitelnou vůni.

5 Pánev musí být opravdu dobře rozehřátá, aby došlo k prvotnímu, dokonalému zatažení povrchu steaku.

6 Steak opékejte na rozpálené pánvi na olivovém oleji přibližně 2 minuty z každé strany, přidejte tymián a česnek.  Obecné doporučení pro standardní výšku temperovaného steaku (o výšce 2–2,5 cm) je 3 minuty z každé strany, na propečení medium rare.

7 Poté dopečte v troubě vyhřáté asi na 200 °C po dobu 4–5 minut podle tloušťky masa. Pokud máte k dispozici celonerezovou pánev včetně rukojeti, můžete ji z plotny vložit rovnou do trouby a celý proces bude jako koncert. 

8 Takto připravený steak by měl mít okraje propečenější a zbarvené dohněda, uvnitř však bude maso stále červené.

9 Poté, co jste steak dopekli, je vhodné jej nechat chvíli odpočinout, tzv. dojít. To je velmi důležitý krok!

10 Steak nechejte odstát 2–5 minut, opět dle velikosti steaku, aby se všechny šťávy a chutě v steaku rovnoměrně rozložily.

11 Steak nakrájejte, osolte, opepřete a podávejte s celerovým pyré. Pro ještě lepší zážitek přelijte „zelenou“ bylinkovou omáčkou. Do mixéru vložte stroužek česneku, bazalku (nebo petrželku), zalijte olivovým olejem a mixujte, dokud vám nevznikne tekutá omáčka. Použít můžete mixér, sekáček, food processor, zkrátka jakýkoli přístroj máte k dispozici a používáte jej nejraději.

Dobrou chuť!

Zdroj: názor autora





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat