Prostreno.cz

Vánoční košíčky s pomerančem

Milujete vůni pomeranče? Navzdory tomu, že se jedná o ovoce vhodné spíše pro letní konzumaci (jelikož ochlazuje), u nás máme vůni pomerančů a mandarinek spojenou zejména s vánočním obdobím.

Pomeranče ozdobené zapíchaným hřebíčkem, vůně čerstvě loupaných mandarinek, kandovaná pomerančová kůra ve vánočních sušenkách…Pokud si chcete navodit tu správnou idylickou atmosféru již teď, zkuste si upéct křehké košíčky s pomerančovou náplní. Pokud máte možnost, pořiďte si „krvavé“ červené pomeranče, které tomuto dezertu dodají teprve tu správnou chuť! 

Košíčky s pomerančem

Ingredience

180 g hladké mouky

1/2 lžičky soli

2 lžíce moučkového cukru

125 g studeného másla

2 až 3 lžíce studené vody

Náplň

4 krvavé pomeranče

2 lžíce kukuřičného škrobu

2 lžíce hnědého cukru + k posypání těsta

skořice

Postup

1 Nejprve smíchejte všechny sypké ingredience, tedy mouku, sůl a cukr.

2 Přidejte na kostičky nakrájené máslo a postupně přilévejte vodu. Vypracujte těsto (nejprve bude mít konzistenci drobenky, ale při trpělivém zpracovávání se postupně promění v tužší hmotu). Zabalte do fólie a dejte chladit do lednice na půl hodiny.

3 Troubu si předehřejte na 200 °C. Připravte si pečicí formu na košíčky (ideálně takovou, která má vyjímatelné dno u každého košíčku, čímž se eliminuje možnost přichycení). Pokud nemáte k dispozici pečicí formu na košíčky, použijte formu na muffiny (ovšem s pěchováním a tvarováním těsta budete mít více práce).

4 Pro přípravu náplně oloupejte pomeranče a nakrájejte na malé měsíčky.

5 Nezapomeňte krájet nad mísou, do které zachytáváte přebytečnou šťávu (budete ji potřebovat). Přidejte další suroviny pro přípravu náplně a důkladně promíchejte.

6 Vychlazené těsto vyválejte v placku. Z té vykrajujte kolečka o velikosti pasující do vámi zvolené formy na pečení. Každé kolečko vměstnejte do formy a vytvarujte dle libosti, aby košíček hezky držel tvar a dal se naplnit. Do středu pak pomocí lžičky vrstvěte náplň.

7 Pečte cca 45 min.

8 Po upečení zlehka poprašte cukrem a skořicí.

Dobrou chuť!

Zdroj: názor autora





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat