Prostreno.cz

Zelené fazolky s pomerančovo-mandlovou gremolatou

Každý z nás má jistě v živé paměti nenáviděný pokrm ze školních jídelen: Zelené fazolky v bílé omáčce. Jako kdyby toto jídlo mělo své samostatné chemické složení, které nedokázal definovat ani ten nejlepší student chemie.

My se však zelenými fazolkami budeme zabývat ze zcela jiného úhlu než ve školních jídelnách, a zkusíme vás přesvědčit, že navzdory neblahým zkušenostem z dětství, se jedná o delikatesu, kterou si zamilujete! Navíc se jedná o skvělou přílohu, která vám díky nízkému obsahu kalorií a vysokého podílu vlákniny pomůže s hubnutím!

Způsobů, jak připravit zelené fazolky (a velmi chutně) je celá řada, my se však s vámi podělíme o nejspolehlivější trik, který vylepší chuť každého pokrmu (červeného masa, ryb, smažených jídel i zeleniny).

O co jde? Dobře nebudeme vás déle napínat.

Vyzkoušeli jste již někdy gremolatu? Samotné slovo gremolata (gremolada) pochází z italštiny, a jedná se o jednoduchou zálivku sestávající obvykle z hrsti nasekané čerstvé petrželky, trochy česneku, olivového oleje a pár kapek citronové šťávy.

Ať už připravujete jakýkoli pokrm, věřte, že jej chuťově posune o několik úrovní výš. Obzvláště u mořských ryb překryje i (pro někoho) nepříjemnou rybí chuť. Pozor! Gremolatu přidávejte až úplně nakonec, těsně před servírováním.

Zelené fazolky s pomerančovo-mandlovou gremolatou

(8 porcí, 125 kcal/porce)

Nutriční hodnoty na 1 porci

125 kcal, 8,5 g tuku, 4 g bílkovin, 11 g sacharidů, 5 g vlákniny

Ingredience

900 g zelených fazolových lusků (mražených)

2 polévkové lžíce olivového oleje

1 stroužek česneku, nasekaný nadrobno

1 lžička čerstvého rozmarýnu

1/2 hrnku pražených mandlí, nahrubo nasekaných

1 lžička pomerančové kůry

hrst petrželové nati, nasekané

Postup

1Velký hrnec naplňte do ¾ vodou, přidejte lžíci soli a přiveďte k varu. Vedle plotny si přichystejte mísu s ledovou vodou.

2 Celkové množství fazolek si rozdělte na tři dávky, které postupně vařte, dokud nebudou fazolky měkké (tedy 3 až 4 minuty každou dávku). Uvařené zelené fazolky pak sceďte a vložte do připravené ledové vody, aby se ochladily; poté znovu sceďte a dejte stranou. Opakujte s každou dávkou fazolek.

3 V malé pánvi rozehřejte olej, česnek a rozmarýn na středním plameni, dokud česnek nezačne zlátnout (tj. asi 2 minuty). Sejměte z plotny, posypejte mandlemi a pomerančovou kůrou a důkladně promíchejte.

4 Uvařené fazolky zlehka posypejte solí a nasekanou petrželovou natí, důkladně promíchejte, aby se rovnoměrně obalily. Podávejte zalité gremolatou z pánve, pro ještě výraznější chuť zlehka pokapejte pár kapkami vymačkané pomerančové šťávy.

5 Podávejte jako přílohu k masu či tofu, případně konzumujte samostatně (zlehka posypané parmezánem apod).

Zdroj: názor autora





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat